Автор Тема: НАМИРАТЕ ЛИ ТОВА ЗА НОРМАЛНО?!?  (Прочетена 1819 пъти)

nilovi

 • Новак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
НАМИРАТЕ ЛИ ТОВА ЗА НОРМАЛНО?!?
« -: Февруари 14, 2011, 10:34:40 am »
Здравейте!

Искам да споделя с всички моята интересна история. През месец май 2008 година решавам да тегля малък потребителски кредит. Най-близката банка - Пощенска. Подписвайки договора/екземпляр от който не получих в момента на подписването, тъй като отивал до София/ ми пробутват и кредитна карта Виза, с уверението, че ако не я ползвам няма проблеми, че сега е на промоция и една година е без годишна такса. В определен срок след това получавам кредита, а по пощата и кредитната карта - същата тази, която никога не съм имал намерение да ползвам и която до ден днешен не е излизала от плика, в който ми е изпратена и не е помирисвала банкомат. Изплащам си кредита и всичко е ок. До преди месец. Обаждат ми се на мобилния телефон от просрочени вземания - отдел на банката. Дължа 150 лева по кредитна карта. Обяснявам, че тази карта не е активирана, че никога не съм я ползвал, а отговорът отсреща е \"разбираме ви, прав сте...но..\". И така. Имал ли е някой подобен сблъсък с банките в България? Как е възможно да дължа пари за нещо, което никога не съм ползвал?! Ходих в клон на банката и от там също бяха изненадани. Проверихме как са се формирали задълженията и се оказва, че са ми начислявали и по 2 лева на месец за изпращане по пощата на месечни извлечения, които, както казах, никога не съм получавал. 2 такси по 25 лева - няма проблеми, но поне да бях я пипнал тази карта. За какво е начислена тази такса? Какво са осчетоводявали - самата нея ли? Явно. Както и да е - с таксите съм склонен да се примиря. Но зададох и още един въпрос - Защо досега никой не ме потърси? Защо трябваше да чакат сумата да нарастне толкова? Няма ли норма в правото, която да ги задължава да предявят задължението в определен срок? Дааа, щях да забравя - когато поисках копие от договора изникна една малка такса - 30 лева :))

BeTaTesTeR

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 65
  • Профил
НАМИРАТЕ ЛИ ТОВА ЗА НОРМАЛНО?!?
« Отговор #1 -: Февруари 14, 2011, 11:29:15 am »
Еми нормално си е.Сам казваш,че като са ти я дали са ти казали, че първата година е без годишна такса.Щом не си я ползвал през тази година е трябвало да развалиш договора.Всяка кредитна карта има такси за обслужване и след като е изтекла едната година са започнали да те таксуват.А за извлечението,най-вероятно още при издаването на картата по подразбиране е имало тикче някъде в системата им за издаване на извлечения и ти понеже не си се поинтересувал така си е останало във времето.А самите извлечения не си получил най-вероятно защото въобще не са издавани,тъй като както сам казваш, че не си използвал картата и след като няма никакви транзакции какво да пише в това извлечение.
Законовия срок в който могат да си търсят задълженията мисля, че беше 3 години.Трябвало е да я прекратиш още първата година,дори и с 2-та лева за извлеченията щеше да се отървеш с 20-на лева.
Въобще в днешно време човек,не може да си позволи да влезе в банка или офис на мобилен оператор все едно е влязъл да си купи солети без никаква допълнителна подготовка.Първо влизаш в сайта на конкретната банка и проучваш условията,услугите,кое как се таксува и всичко което те интересува.След това влизаш в сайтовете и на другите банки,сравняваш и избираш банката при която ще ти е най-изгодно и като отидеш в банката след като вече си се запознал с продуктите и условията и само задаваш точни и конкретни въпроси за да си доизясниш всичко на 100%, на които служителката няма как да не ти отговори.А като отидеш в \"най-близката банка\" неподготвен и служителката естествено ще се опита да те зариби с някаква промоция,това и е работата все пак.И ти в този момент си нямаш на идея какво включва тая промоция и колко ще ти струва,а пък служителката и да иска не може да ти обясни всички подробности така както ти би се запознал на спокойствие в къщи пред компютъра.И човек си казва е добре щом е на промоция и е безплатно съм съгласен.И така се получават след това изненадите.Друго си е като си се запознал предварително със всички промоции и условия и служителката в офиса няма с какво да те изненада.Така,че преди да започнете някакви отношения с банки или мобилни оператори си проучете предварително нещата за да сте сигурни, че няма да има скъпоструващи изненади после.

nilovi

 • Новак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
НАМИРАТЕ ЛИ ТОВА ЗА НОРМАЛНО?!?
« Отговор #2 -: Февруари 16, 2011, 08:29:57 pm »
Мдааа, явно е нормално. Нормално е и това да ми искат 30 лева, за да получа копие от договора. Нормално е да начисляват такси за нещо, което не правят - например по 2 лева за неизпратено месечно извлечение, нормално е да ти преиздават кредитна карта, която никога не си ползвал - все нормални неща. Абе нормално си е да има изненади. Всъщност аз сега се чувствам неловко, че ви занимавам с глупости.
Даже вече съм благодарен на Пощенска банка за невероятната промоция, в която бях поканен да участвам. Сега отивам към кварталното магазинче да дам 5 лева на собственика за това, че ако поискам мога да си купя от сиренето, дето го продава - нищо, че не обичам и не ям сирене....