И ако ви приемат на работа и след това изпратят грешните данни в НОИ и след няколко месеца се окаже, че не сте осигурен и не ви изплатят болничен и ще стане такъв гювеч, че ще ви стане лощо.Освен това договора с работодателя ви също ще бъде невалиден и няма да можете да предяваите никакви претенции към него ако не ви плати например.Да не говорим пък, че най-вероятно отдолу на бланките пише, че се носи наказателна отговорност за посочване на неверни данни.
Освен всичко това злоупотреба с лични данни няма как да стане без участие на вътрешни служители.Тоест аз няма как да отида в банката с вашите лични данни и да сключа договор за кредит без служителката в банката да си затвори очите и да ми стане съучастник.Но пък ако служителката е решила да прави подобни злоупотреби тя и без това има достъп до толкова много лични данни, че въобще няма нужда от моите и може да си избере произволен човек с който да си направи измамата или пък срещу заплащане да ми даде лични данни на някой.Същото е и с мобилните оператори,няма как да сключа договор с личните данни на някой друг без служителката в магазина да позволи това.Въобще схемите са много.Сега напоследък нашумяха случаите с кредитите по интернет за суми до 350 лв. и се отпускаха само с лични данни.Да при тях лесно може да стане злоупотреба,но също толкова лесно може да се разкрие, защото веднага може да се провери, че парите са преведени по друга сметка и вие не сте получили тези пари, тоест кредитодателят не е изпълнил неговата част от договора, а именно не ви е дал парите.
Обективно погледнато никой не може да ви гарантира 100% сигурност и неприкосновеност на личните ви данни,защото винаги има служители които работят с тях и могат да злоупотребят с тях.Аз също съм бил на работа където съм имал достъп до лични данни,телефони и преснимани лични карти.Естествено е забранено слагането на флашки и дискове в компютрите и за това се следи и по този начин се предотвратява кражбата на големи количества лични данни, но аз за една смяна винаги мога да запомня личните данни на един човек което си е предостатъчно за злоупотреба.А като си представите на колко места ви имат личните данни и колко хора имат достъп до тях ще ви стане лошо.Имат ви данните в електроразпределителното дружество,а достъп до тях имат всички служители във всички клонове на въпросното дружество,имат ви данните също и в банката и в мобилния оператор и във ВиК и хиляди служители работят и имат достъп до тях ежедневно.Така, че оставете тая параноя и не се вкарвайте в излишни приключения, защото някой ако реши да злоупотреби с вашите данни ще го направи, колкото и да се стараете и да си ги пазите,просто нищо не зависи от вас и нищо не можете да направите за да сте 100% сигурни, че това няма да се случи.