Автор Тема: Курсове и изпити за правоуправление на МПС  (Прочетена 3254 пъти)

Асен Ненов

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 129
  • Профил
Интересно ми е познавате ли човек, който от първи път да е взел \"градското\"? Не говоря за преди 20-30 години, а за сега. А ми е интересно, понеже аз не познавам такъв. Както и не познавам, някой който не си е платил за книжка - независимо дали може или не може да управлява МПС. В същото това време управата на ДАИ излива в пресата съобщения от типа \"Корупция в ДАИ? Това е нечувано!\".

Системата е ясна, а сметката е проста. Изпитващите от ДАИ сядат в колата с въпроса \"За първи път ли ви е?\", след това следват измислици-премислици за това колко добре сте се справили, но въпреки това оценката е \"НЕ\". Системата за подпис след изпита е също отработена - показва ви се частта от листа, която трябва да подпишете, но не и останалата, т.е. мотивите. Кой би искал скандали?

От друга страна нов изпит и часове кормуване ви излизат горе долу, колкото ви искат от ДАИ за да си платите книжката, откъдето идва и проблема: хората решават, че са попаднали в менгемето - служителите на ДАИ негласно ги изнудват да си платят (а при 30 минутно кормуване, няма човек, който да не направи грешка, т.е. да даде повод за отрицателна оценка). А както знаем оценката в този изпит, при някой грешки е субективна. И решението е просто: плащаш си и забравяш за случая.

Проблемът при този тип решения е, че затвърждават схемата и потвърждават нейната валидност. Как мислите?
« Последна редакция: Април 08, 2007, 05:32:40 pm от senski »

darklady

 • Новак
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #1 -: Април 10, 2007, 04:12:00 pm »
Аз лично мисля, че трябва да има камери в колата, които да снимат и записват разговорите в колата, както е в \"нормалните\" държави. Може да плащат повече за курсове и такси на държавата, но поне си знаят защо са ги скъсали на градското.Е, некадърниците не успяват, ама то затова и движението в нашата държава е такова, че никой чужденец не желае да шофира тук, а си наема шофьор.
« Последна редакция: Април 10, 2007, 05:12:34 pm от admin »

zaketa

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #2 -: Април 11, 2007, 02:30:21 pm »
Аз лично имам шофьорска книжка от 2000г. Взех я от 3-я път, колко ми струваха трите изпита няма да казвам, защото не помня цялата сума, но кажи речи оше колкото целия курс, ако не и повече. Листовките ги покрих още първия път-там няма как да се шмекерува. За кормуването да речем, че първия път съм била несигурна и съм допуснала грешки, с което съм си заслужила късането. Но вторият път си беше направо подигравка-пред мен взеха изпита хора (аз бях в колата), които се бяха явявали 7-СЕДЕМ пъти на листовки и дори не знаеха какво значат най-често срещаните знаци по улицата. Не знам с каква съвест може да оставиш един бъдещ неграмотен шофьор да стане правоспособен такъв. Аз лично бях възмутена-естествено уменията при шофиране са основни, но не може да не знаеш елементарни правила за това. Да не говорим, че предварително явно някой бяха взели още  т.нар. \"допълнителни часове\", кото аз не знаех че трябва да \"платя\" за да си осигуря изпита(бях младо и зелено девойче, което никой не посъветва:) Очебийното беше как тримата курсисти пред мен кормуваха по 15 мин., а на мен ми се наложи да шофирам 45 мин. Ясно ми стана, че се търси причина да сгреша-намери я-не съм спряла на знак стоп, който не съществуваше.Идеше ми да закрещя:\" Ами няма такъв знак!\", ДАИ-джията ми отговори-\"Имаше знак преди 2 седмици, но го счупиха и сега е зад онзи фургон......\" Какво да казвам повече, за съжаление това е \"нормалната\" практика-плащаш още 10 часа, които са поне 50% от цената на курса и ти е осигурена кижката.....Затова казваме, че има епидемия от катастрофи по пътищата-всеки готов да плати може да кара и да \"убива\" безнаказано по пътищата..........

Emu

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #3 -: Април 12, 2007, 03:52:40 am »
Познавам такъв човек. Даже двама.

Единият съм аз. И листовките и градското си ги взех от раз. Малко се издразних на новите системи на взимане на провеждането на изпитите, а именно, че между листовките и градското имаше 2 месеца и 1 ден промеждутък (листовки 5 януари, кормуване 6 март).

Честно казано, ДАИ-джията имаше основания да ме скъса, но инструкторът ми ме е подкрепил. Грешките ми не бяха груби (4 пъти ми гасна колата). Просто се бях гипсирал, като девойче преди първа целувка ;). И аз не знам, защо се бях гипсирал така (преди да се кача в колата бях доста спокоен), но факта си е факт. А иначе си карах хубаво до тогава и дори инструктора ми каза, че нямам нужда от допълнителни часове. Факт е, че след като взех книжка, доста от опитните шофьори, които возих, казваха, че карам много добре.

Та, когато изпитващия ме извика пак при колата, ми каза:
Цитат
Взимам предвид фактора напрежение. Също така взимам предвид и мнението на колегата (инструктора) за Вас и наблюденията му върху вашето шофиране, затова съм писал \"Да\". Ако трябваше да съдя само от показаното днес, то сигурно бих писал \"Не\".


И от както съм си взел книжката (документа) на 16 март, почти всеки ден ходя на работа с колата. Това едно, че ме доошлайфва, а и доста ме тренира в каране в тесни улички и паркиране на доста неудобни места. За сведение, работя близо до пожарната на Раковска.

Другият човек, който си взе от раз книжката, е приятелката ми. Нейния изпит беше на следващия ден след моя. Тя се беше панирала още преди моя изпит и честно казано не вярвах, че ще го вземе. Но тя изненада всички. 3 дена преди изпита си се беше паникьосала, но точно на изпита е била спокойна. Явно и паниката има изчерпване ;).

За съжаление, тя още не си е взела самата книжка. Дори още не е подала документите, защото е от Карлово (трябва да си извади книжката в Пловдив), а курсовете и изпитите й бяха в София и трябва минимум месец, докато изпитните протоколи се придвижат до там :shock:. Тия дни ще ходи да си подава документите и след още известно (доста) чакане ще има пластмаската. До тогава ще е забравила напълно да кара и ще трябва да се учи пак. Адски тъпо е според мен.

И да уточня, че курсовете сме ги карали в различни школи, в различни части на София и нямаме никакви \"връзки\" нито с инструкторите, нито с изпитващите.

Но иначе и аз съм чувал за тези номера и съм почти сигурен, че са малко късметлиите като нас, което е лошо. По-лошото е, че с плащане се пускат на улицата и тотално неможещи, което е още една опасност по улиците. Другото, което ме е яд е, че вече (всъщност от много време) няма полигон. В крайна сметка на полигона се учеха неща, които ти трябват в скапаното кормуване: тръгване по наклон (всеки ден минавам хълма между \"Царя\" и Дондуков), паркирания и т.н. А не като инструктора на една моя колежка (и тя по стечение на обстоятелствата от Карлово и си взе книжката след 2 месеца!), който отговорил на въпросът й: \"Кога ще ме учиш да паркирам?\" с:
Цитат
Абе ти като вземеш книжка ще се научиш. А като не можеш, ще спреш, ще слезеш от колата, ще вдигнеш ръце и ще помолиш някой да ти я паркира, както правят доста жени.

Хитро, а?

И накрая. Независимо от кой път сте си взели книжката, моля ви, карайте внимателно. Не казвам бавно или нещо подобно. Карайте така, че да имате време за реакция (скорост, дистанция и т.н.). Малко мисъл, но на място трябва ;).

Поздрави и лек път
Ему

П.П. И безавариен ;).

elenaaleks

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 385
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #4 -: Април 12, 2007, 07:37:00 am »
Аз взех книжка от първия път без да си плащам на когото и да е. Изпитващият се държа нормално - дори съвсем спокойно обясни какви са грешките ( не само на мен но и на другото момиче в колата) след изпита. Годината е 2004. Излишно е да добавям, че от 7 човека само 1 взе изпита от първия път-аз. Проблемът е , че в съзнанието на българина се е загнездило вярването, че всеки трябва да има шофьорска книжка а познавам хора, които и от 5тиа път не са взели книжка, защото не могат да координират движенията си, необходими за това - ръце, крака и да мислят за няколко неща едновременно.  За съжаление, докато това не спре - и войната по пътищата няма да спре.

shrota

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #5 -: Април 12, 2007, 11:21:09 am »
Аз не съм карала друга кола освен тази на инструктура ми. Взех си и двата изпита от първия път, при това не съм решавала листовки, а само четях Закона за движение по пътищата. ДАИ-яджията, които ме изпитваше беше възможно най-строгия (по думите на моя иструктор от 16 души къса 13 - кофти тип) и накрая каза само хубави неща, без да са си казали и дума с инструктура ми, защото не бяха в добри отношения. Една стотинка отгоре не съм дала нито на инстурктора, нито на ДАИ-яджията. 350лв. в края на годината.По въпроса за полигона - Ако инструткора ти е съвестен човек и си върши работата ще те научи на всичко и без полигон. Моят инстурктор (каква съм късметлийка, че попаднах на него) много викаше по мен, но ме е учил как да паркирам , въртя волана по завои, да спирам и тръгвам под наклон, единствено и само улиците на София. Не че не бях супер спечена на градското, и не че не ми угасна колата на първото спиране, и не че валеше проливен дъжд. Просто бях до краен предел под напрежение да карам с изключително повишено внимание.
Номера в България е, както неопитни шофери като мен, така и тези с 20 и кусур години стаж, да карат все едно са на изпита си и основно да спазват правилата за движение. А днес всеки кара сякаш всички останали са му ДЛЪЖНИ да му  дадат предимство. И другото нещо, защо хората мислят, че да караш, когато си пил е голямо постижение в живота. Затова има толкова много жертви на катастрофи по пътищата. А хората трудно се отказват от лошите си навици и бай ганьовския си манталитет - кой си ти, че ще ти позвоялвам да ме изпреварваш!!!
На ни пази Господ по пътищата , защото ние не знаем как да го правим!

nelkana

 • Гост
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #6 -: Януари 15, 2008, 03:38:44 pm »
Здравейте на всички, много се радвам че го има този форум. Аз до скоро карах шофьорските курсове и сега чакам дата за изпит, но моя инструктор така и не ме закара на полигон също така не ме научи как да тръгвам на улица под наклон, единствено в последния ми час на кормуване ми показа как да паркирам един двапъти да отбие номера, оправдаваше се че времето не позволявало. Идеята ми е до като чакам за изпита да ходя на някой полигон с маркировка и светофари да се упражнявам. Бихте ли ми казали къде има такъв полигон, ходих на този до битака, но там няма нищо маркирано само си въртиш безцелно. Мерси предварително.

djogleva

 • Новак
 • *
 • Публикации: 15
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #7 -: Януари 17, 2008, 09:27:18 pm »
Здравейте! Да споделя и аз. Преди година и половина карах курсовете и останах изумена! В добрия смисъл. Много бях слушала от приятели и познати как трябва да дадеш някой лев за да си вземеш изпита. Аз съм категорично против тези неща и реших да се пробвам по нормалния начин. Близо до офиса на баща ми имаше една фирма, той ме записа и започнах курсовете. Моят приятел /вече съпруг :)/ ме беше понаучил това-онова, но истинските работи ги научих от моя инструктор. В деня на изпита взех листовките без грешка и като тръгнахме на градско /час и половина по-късно, само тези, които бяха издържали листовките/ бяхме 3 момичета. Първото го скъсаха. Тя беше наистина много зле милата, в смисъл - жал ми стана, защото за трети път се явяваше и отчаяно искаше да вземе книжка, но не й дадоха. За щастие! Има ощо много какво да учи, на това ниво би била истинска опасност за всички участници в двжението. След нея бях аз - успях да остана спокойна, не допуснах грешки или поне аз не забелязах /а и инструктора и изпитващият не направиха забележка/, след като поговориха насаме ме извикаха и ме поздравиха с това, че съм издържала изпита. Подчертавам - нямам никакви връзки с тази фирма, не ги познаваме, просто бяха наблизо :) Много благодарна съм и очарована от тях. Радвам се, че все още можеш да изкараш книжка благодарение на способностите си!!! Надявам се скоро да има добри закони с жестоки санкции за мошениците. А защо не и за тези, които си купуват свидетелство за правоуправление...
« Последна редакция: Януари 17, 2008, 09:27:48 pm от djogleva »

politologa16

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #8 -: Януари 17, 2008, 09:38:18 pm »
da

cottontail

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #9 -: Май 15, 2009, 04:14:47 pm »
Хахахха, след като днес ми беше обяснено на вътрешния изпит, че след 30 часа кормуване (и поне още толкова с личната кола, за което господин изпитващият не знаеше) една жена НЕ МОЖЕ да се научи да кара и трябва да се замисля да си взема ПОНЕ още 5-6 моточаса (по 20лв. вие си смятайте), защото той не знаел как така съм тръгнала на изпит пред ДАИ. И това било общоизвестен факт, видите ли! А, и той бил тооолкова милостив да ме пусне, но да съм му мислела при кого ще карам часовете, понеже другият инструктор (този, който ми беше през целя курс и от когото съм безкрайно доволна) явно на нищо не ме е научил, а на изпитващия курсистите всички минавали от първия път! Е, какво да си помисля.... вие ми кажете, при условие, че съм карала мои познати шофьори с по 10-15 години стаж, които също мислят, че карам добре. А този същият приятен индивид го чакахме 3 часа след уреченото време да си приключи всиииичко друго, за да благоволи да ни изпита с колегите. Но капакът беше когато ми каза, че така като мен в София не се кара и дори да изкарам книжка ще ходя да си я ползвам в Пловдив, понеже тук било опасно с такива ЖЕНИ като мен на пътя и за да мога да се включа в движението трябва да се усмихвам, иначе никога няма да ме пуснат... Възмутена съм не от идиотското му държание и дребни заяжданици, а от факта, че понеже съм момиче на 22 може да ми говори идиотщини и аз ще му се вържа...

bibim

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #10 -: Юли 01, 2009, 08:10:06 pm »
Аз си взех и листовките и кормуването от първия път /кормуването ми беше миналата седмица/!
Листовките ги взех с нула наказателни точки, защото учих, колкото и смешно да звучи на някои. Инструкторът ми беше препоръчал един учебник, който се оказа страхотен. Аз имах желание и научих всичко. Казвам научих, а не назубрих, защото е много важно да разбираш това, което ти се поднася като информация. Още повече на пътя после е доста по-лесно човек да се ориентира след като знае и разбира правилата.
Относно изпита по кормуване мога да кажа, че изпитващия от ДАИ си беше човек на място. През цялото време се държа повече от нормално, не ни напрягаше по никакъв начин, беше обективен.

Успех на всички кандидат-шофьори!

gonzales

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #11 -: Септември 07, 2009, 07:42:52 pm »
Здравейте казвам се Григор Стаменов. Аз познавам доста хора които взеха книжка от първия път, каткто и аз също. Според мен не е виновен толкова изпитващия колкото самия инструктор. София се навъди с много инструктори които не стават за нищо. Това оказва огромно влияние върху обучението на кандидат шофьорите. Не може самия инструктор да не може да кара нормално и в същото време да преподава, това е недопустимо. Аз самият уча в гр.Ямбоал за инструктор и се наглеждам на хора които не знаят как да карат, правят се на много велики по пътищата, не спазват ограничения, и какви ли не още работи, и в същото време учат за инструктори, накрая тези хора взимат лиценз и излизат професионалисти които ще обучават. Ето това е апсурд, такаче не винете даяджиите, винете тези хора които не са могли да ви предадат матеряла подобаващо както бе моят инструктор. Той направи от мен професионален шофьор и мога да кажа с ръка на сурцето че съм добър шофьор.
Благодаря за вниманието и ви моля бъдете внимателни на путя, за да не станете жертва на войната по пътищат

Aleks

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #12 -: Септември 08, 2009, 12:02:07 am »
Г-н Стаменов, ако сте добър шофьор- това е похвално. Научете правописа, защото книжка се дава с основно образование, а Вие доказвате, че не знаете да пишете правилно!Как сте вземал диплома?

niki.b

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #13 -: Септември 12, 2009, 11:07:14 pm »
В по-големите градове си искат директно или индиректно. Ако не даваш - ще дадеп същите пари за повторни явявания. В средни и малки градове (средни и малки спрямо София говоря, не град-мини село а нормални градове) ако можеш да караш и знаеш теорията взимаш от раз. Ако не можеш да караш и не знаеш теория или 1 от двете може и да си платиш, но само ако си зле и не можеш без помощ да минеш. В София е по-трудно защото средата, в която караш е лоша - всички карат като кретени, маркировка няма, няма ясни знаци и т.н.. Ако някой ви каже, че щом сте взели в по-малък град сте по-малък шофйор от него(изкарал в София) му теглете една.. Човек или го може или не - независимо къде кара. В София тънките моменти са ненормални при нормален град, а някои от тях ги казах-липсва ясна маркировка, знаци, абсурдно каране на останалите шофйори и т.н..

MartinNIkolov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Курсове и изпити за правоуправление на МПС
« Отговор #14 -: Ноември 22, 2009, 04:44:43 pm »
Аз съм кандидат шофьор взех си вътрешните листовки с 4 грешки и след 25 дни ми е изпита листовки пред ДАЙ.Относно шофирането карам от 13 годишен дори в София карам от около година би трябвало да си взема изпита кормуване пред ДАЙ от 1-вия път но незнам дали така ще стане при положение че 80% от приятелите ми ми казват че късат наред за да изкарат за по \"Баничка\".Аз не се притеснявам каквото стане стане.Това съветвам и бъдещите кандидат-шофьори не се панирайте ако се панирате отивате да \"копаете\"!
« Последна редакция: Ноември 22, 2009, 04:45:16 pm от MartinNIkolov »