Здравейте, има ипотечен кредит, отначало на около 8%, а по късно на 10%., колкото плащам и до сега. Идеята ми да пусна тази тема е безкраино непрозрачноопределяне на лихвения процент по договора ми. Просто погледнете линка
http://www.sgeb.bg/bg/interest-policy.html. ПОисках да ми дадат разяснение по тази формула, отговорът беше една усмивка и нищо друго.
Базов лихвен процент на Societe Generale Експресбанк
Базов лихвен процент на Societe Generale Експресбанк (BIRSGEB) e индекс, отразяващ цената на банковите ресурси, необходими за финансирането на кредити и други вземания, за които този индекс се прилага.
Цената на банковите ресурси включва в себе си следните два компонента:
Средният лихвен процент на привлечените средства от граждани, фирми и други не- банкови институции, и с включени в себе си регулаторни, ликвидни и други оперативни разходи (S);
Алтернативната цена за привлечен ресурс от междубанкови пазар (R).
Всеки от тези два компонента участва в калкулирането със своето тегло (k1 и k2) в сумата на отпуснатите заеми и други вземания, базирани на BIRSGEB.
Ръководството на банката може да прилага отстъпки в нивата на индекса (D).
Формула: SGEBBIR= (S*K1) + (R*K2) - D
BIRSGEB се изчислява отделно за всяка една валута и се закръгля на стъпка 0.05%.
Според вас какво означава изреченията:
Средният лихвен процент на привлечените средства от граждани, фирми и други не- банкови институции, и с включени в себе си регулаторни, ликвидни и други оперативни разходи (S);
Алтернативната цена за привлечен ресурс от междубанкови пазар (R).
SG е голяма банка/ една от петте формиращи цената на златото/, с клонове в цял свят. Означава ли това че аз като кредитиран трябва да плащам за това че те например в Чили набират кредитен ресурс да кажем при 50% лихва.
За това смятам че вдигането на лихвеният процент е неоправдано и неизискуемо с нищо, просто те хващат момента на поскъпване и казват ами и ние ще си вдигнем лихвения процент. Няма никаква реална обосновка защо, по каква причина, не става ясно. Ясно е единствено че лихвата е вдигната.. Дори не си направиха труда да ми го съобщят. Аз разбрах съвсем случаино няколко дни по късно, а обяснителното писмо което изисках сигурно беше писано от някое дете в 7 клас.
Питал съм в различни форуми дали някой юрист може да ми даде разяснения доколко това е законно, но просто нямах никакъв отговор. Сега в светлината на осъдителната присъда на уникредит и тъи като попаднах на този саит пуснах отново това питане