Автор Тема: Ще сменяме ли доставчикът на електричество?  (Прочетена 1853 пъти)

Boogy

  • Младши потребител
  • **
  • Публикации: 93
    • Профил
По всичко изглежда, че скоро ще можем да избираме доставчик на електроенергия. Най-голямата стъпка за това е на път да се осъществи - създаването на енергийна борса.
Копирам статия с повече информация:

Цитат
Енергийна борса ще заработи до юни 2013

Енергийна борса до юни 2013
Трудна тема с много неизвестни - "Електроенергийният пазар", бе дискутирана тази седмица от големите индустриални енергийни консуматори, различни участници на този пазар и представители на Министерството на икономиката и енергетиката, държавния  регулаторен орган (ДКЕВР) и  системния оператор (ЕСО).
Кога ще е реалният старт на новия пазарен модел в търговията с електроенергия? Реално от януари 2011 г. стартира паралелната работа по действащия и новия пазарен модел, но засега финансовите разплащания се осъществяват единствено по действащия модел. Системният оператор очаква до средата на 2013 г. у нас да заработи реално електроенергийната борса, като до края на настоящата година се очаква ЕСО да избере на търг банка депозитар. Пречка пред стартирането на борсата обаче се оказват и някои законодателни промени, които да се синхронизират и ще забавят отварянето на борсата  поне до юни догодина, прогнозират от ЕСО.
 
Новият модел и организация на електроенергийния пазар не са достатъчни за реална конкуренция в него.
"Въвеждането на нов пазарен модел на електроенергия въвежда и нова организация на пазара, отбеляза Виктория Поповска, ръководител на управление "Електроенергиен пазар" в ЕСО. "Не той ще създаде конкуренция на пазара. Конкуренцията ще се появи в момента, когато чисто информационно сме въвели механизмите, има пазарно обединение на зоните и интегриране на операторите, което води до намаляване на разходите за техните услуги."

В новата организация на пазара трябва задължително да се въведат почасови графици по всички сделки, кактои нов модел за прогнозиране и известяване. Според Поповска има няколко нерешени национални приоритети в посока развитие на енергийния пазар. Едно от тях е приемането на промени в правилата за търговия с електрическа енергия, влезли в сила от август 2010 г.
Друг въпрос е лицензирането на доставчиците на последна инстанция  (ДПИ) и начините, по които те ще купуват енергията. Функция на ДПИ ще изпълнява, от една страна, общественият доставчик (за присъединените към преносната мрежа клиенти) и, от друга, крайните снабдители за клиентите, присъединени към електроразпределителните мрежи. Трябва да се определи и методиката за включване на тецовете в пазара на балансираща енергия, както и принадлежността на обектите на ВЕИ в така нар. балансиращи групи (малки ЕРП-та, които ще търгуват на свободния пазар).
Това се налага поради повишаване разходите за регулиране вследствие завишените мощности от ВЕИ и почасовото свръхнатоварване. Мрежите ниско напрежение засега не се включват в плановете на свободния пазар. Това би станало, когато се намалят цените за регулираната енергия, коментират държавни експерти.
 
Нужни са нови отговорности за производителите на енергия от ВЕИ
Преносната мрежа трябва да се адаптира към "географията" на ВЕИ, каза Иванка Диловска от Института за енергиен мениджмънт (ЕМИ).  По данни на европейския фонд за климата Европа трябва да инвестира като цяло 114 млрд. евро за развитие на мрежите до 2030 г., за да се справи с нарастващия дял на ВЕИ. Според Диловска трябва да се въведат отговорности и за производителите на зелена енергия към електроенергийната система -  към мрежата и разходите, които те предизвикват спрямо мрежата. В момента те нямат отговорности за прогнозирането, не плащат за балансиране и за резервиране на енергия.
За да се покрият всички разходи по мрежата, се въведоха и т.нар. добавки - за зелена, кафява енергия (за комбинирано производство от топлофикацииите) и невъзстановяеми разходи. От 1.07.2012 г. ДКЕВР въведе трета добавка, с която сметките на всички потребители се увеличиха с 18.31 лева за вегаватчас електроенергия. По данни на ЕМИ България е на трето място по размер на тези добавки спрямо други 32 държави в Европа.

Източник:
http://stroitelstvo.info/show.php?storyid=1954839