Автор Тема: ДКЕВР начин на работа  (Прочетена 2041 пъти)

v_tin

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
ДКЕВР начин на работа
« -: Декември 11, 2012, 09:28:59 pm »
Здравейте,
Днес ходих да платя потребената ел енергия и понеже четох по форумите за някакъв достъп до мрежа реших да погледна бележката. Какво беше удивлението ми да разбера че съм платил около 40лв достъп до мрежа, когенерация и други такива, а енергията потребена от моето семейство е около 49лв. Погледнах на сайта на КЗП, от там ме препратиха на саита на ДКЕВР, където с удивление прочетох че всичко е наред и това е нормална европейска практика. Аз съм живял известно време в Германия и мога да Ви уверя че това не е така .
По принцип потребителят трябва да получи една касова бележка с отразена консумирана енергия и сума за плащане. И нищо друго.
Бележката която получих е все едно да отида в Била/ или кои да е друг магазин/ и да получа бележка където е отразена цената на хляба+цена на доставка за единица+ цената на работника за разтоварване+ цената на хартия+ цена за амортизация на ДМА и КМА ++++ не знам какво още.
Имам чувството че както се казваше едно време " На маймуни ни обърнаха"
По телевизията се явяват от време на време разни хора в това число бивш министър за които пише Активни потребители. Въпросът ми е може ли да се внесе някакво предложение с цел да бъде прекратено това безумие. Мислех да се обърна към КЗП но от сайта казват- по въпроса  с ел дружествата ДКЕВР.
Ако трябва да пуснем някаква петиция или нещо такова???

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: ДКЕВР начин на работа
« Отговор #1 -: Декември 11, 2012, 10:48:03 pm »
Здравейте,
Няма да стане с петиция. И това са наистина европейски изисквания, но вероятно не от времето, през което сте живели в чужбина, а то по-скоро. Това деление на компаниите и дейностите е във връзка с последните европейски директиви, отнасящи се до електрическата енергия. Ако наистина много Ви интересуват - ще Ви напиша точните им номера. В общи линии изискването е да бъдат разделени дейностите от преноса, разпределението и доставката на електрическата енергия в отделни компании и отделно се заплаща за т.н. мрежови услуги каквито са достъпа до електропреносната мрежа (собственост на НЕК) и електроразпределителната мрежа (собственост на съответното електроразпределително дружество). Отдело, пак европейско изисквание е да се посочи какъв е делът във Вашата сметка, който се формира от зелена енергия (т.н. ВЕИ - възобновяеми енергийни източници - фотоволтаични, вятърни централи и малки ВЕЦ) и т.н. кафява енергия (централи за високоефективно комбинирано производство. С една дума това са си европейски изисквания от последните години - 2010,2011,2012 г. В сметката Ви също има и компонент невъзстановяеми разходи - това са разходи на енергийните компании, които те не могат да възстановят от приходите си за енергия (например поддържат мрежи в някое затънтено село, където живеят 3-ма човека), но закона ги задължава да правят.
В края на краищата на Вас няма да Ви стане по-добре, ако нямате това разделяне на сметката Ви по компоненти, но сумата Ви за ел.енергия е пак същата. Просто Ви дават повече информация каква част от Вашата сметка от какви компоненти се формира, т.е. правят т.н. енергиен микс и от всички тези компоненти правят обща цена на електрическата енергия.
Вярно е, че е трудно тази разбивка да се обясни на потребителите, особено на възрастните хора, които не могат да платят тези сметки. Но това е друг проблем, който засяга социалната непоносимост на цените на енергията и т.н. енергийна бедност на населението. Това обаче е проблем на българската държава, а не на компаниите.

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: ДКЕВР начин на работа
« Отговор #2 -: Декември 12, 2012, 10:38:18 am »
Ето становището на ДКЕВР по въпроса, но виждам, че Вие сте го прочели.
http://www.dker.bg/NPDOCS/stanovishte_1.pdf