Автор Тема: Most finance management  (Прочетена 8976 пъти)

stardust22

  • Гост
Most finance management
« -: Май 16, 2013, 09:25:35 pm »

Здравейте. Искам да споделя за моя проблем и да помоля за компетентно мнение как да процедирам оттук нататък. Историята е следната - през 2004 година аз взимам 300 лв. кредит от Джеткредит, с които си купувам мобилен телефон. 1-2 седмици след покупката обаче преживях автомобилна катастрофа, вследствие на която бях в кома до есента на 2005, а и сега още пия лекарства и се възстановявам от последствията. В началото на 2007 баща ми взима от същата компания - Джеткредит 1000 лв. кредит за лекарства за мен, плаща първите две вноски по него на обща стойност 170 лв., след което обаче е съкратен и оттогава досега е трайно безработен и без никакви доходи а няма още възраст за пенсия. Аз поради неговото съкращение се принудих да започна работа през втората половина на 2007, въпреки съветите на лекарите, и работих до есента на 2009, оттогава и аз съм без работа, съответно и без доходи. Споменавам всичко това, за да подчертая, че през цялото това време никой не ни е търсил за тези кредити, не сме получавали нито писма, нито са се обаждали по телефона, въпреки, че и аз, и баща ми сме със същите номера, с които сме били при сключване на договорите и на които са ни уведомявали, че сме одобрени за въпросните кредити. Изведнъж преди няколко седмици ми се обаждат от въпросната фирма - Мост финанс мениджмънт за да ни уведомят, че са купили дълговете ни и сега дължим на тях съответно аз - 700 лв., баща ми - 1800. Няма да влизам в подробности за отношението и заплахите на служителите, искам само да питам, при положение, че малкия кредит е теглен септември 2004 за една година, а големият - януари 2007 за две, няма ли някаква давност в момента, на която да можем да с позовем, още повече, че нито аз нито баща работим, както вече споменах, нямаме доходи, както нито той, нито аз имаме някакво имущество на наше име, единствено майка ми има, но то е наследствено, и не е придобито по време на брака им...  Много моля някой да  помогне със съвет, защото в момента положението ни е такова, че не само не можем да си погасим кредитите, ами и доста често нямаме какво да ядем вкъщи или сме принудени да избираме храна или лекарства да купим.
С оглед на гореизложеното имам три въпроса:
1. Няма ли някаква давност, от която да можем да се възползваме в случая, защото все пак вече са минали съответно повече от 5 години (9 в моя случай)?
2. Второ - няма ли някакъв закон, който да задължава тези фирми при закупуването на кредита да уведомят длъжника, защото моето задължение е закупено от тях още през 2007 година, и са имали възможност още същата или на следващата година да си го удържат от заплатите ми, докато е още малко, а не да чакат да стане двойно от натрупани лихви и чак тогава да тръгнат да си го търсят?
защото в крайна сметка дали тогава или сега техните първи действия са едни и същи - уведомяване на длъжника и опит да се разберат за разсрочено плащане, единствената разлика е размера на лихвите, които ще получат те.
3. И последно - при положение, че нито аз, нито баща ми имаме недвижима собственост, могат ли да направят нещо повече от това да ни вкарат в списъка на некоректни длъжници и в бъдеще, при започване на работа или при получаване на пенсия да удържат от плащанията, или могат да посегнат на наследствения апартамент на майка ми?
Благодаря предварително за всяко разяснение и всеки компетентен съвет по темата.