Автор Тема: Получих уведомление за цесия  (Прочетена 74248 пъти)

zucci

  • Новак
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Получих уведомление за цесия
« -: Януари 10, 2013, 05:44:29 pm »
здравейте,
получих уведомление за цесия съгласно договор м/у глобул и "с.г. груп"оод. единствен титуляр и разпоредител на вземането бил с.г. груп. имам стари неплатени задължения към глобул (но давността им не е изтекла). от глобул ми казаха да направя каква да е вноска по дължимото в 10-дневния срок, за да се види, че има движение. в уведомлението пише, че исковата молба е вече изготвена и има готовност да бъде депозирана в съда. с.г. груп ми пишат и че  досега били осъдили 12 000 длъжника. в същото време не си спомням да съм попадал дори на 1 случай, в който някой да е бил осъден от мобилен оператор. по тв казаха, че омбудсманаът на българия е казал да не плащаме. какво да правя? търся компетентно мнение!

Alexander

  • Новак
  • *
  • Публикации: 45
    • Профил
Re: Получих уведомление за цесия
« Отговор #1 -: Януари 12, 2013, 03:15:22 pm »
Здравейте,

на първо е редно да кажа, че след като имате неплатени задължения към Глобул, ако наистина тези задължения са реални, т.е. използвали сте техните мобилни услуги и не сте заплатили - би било по-редно да ги платите на този етап, защото в противен случай се добавят много такси и сумата набъбва с няколко пъти.

Що се отнася до цесията между Глобул и С.Г, груп - Законът за задълженията и договорите в чл. 99, ал. 3 посочва, че предишният кредитор (т..е. Глобул) е длъжен да съобщи на длъжника (на Вас)  прехвърлянето. Прехвърлянето има действие от момента, в който сте уведомени от Глобул според закона. Имайте предвид, че същият закон позволява на С.Г. груп да ви уведоми единствено от позицията на пълномощник на Глобул, като ви информира за това конкретно пълномощно. Не знам дали това е направено във вашия случай.

Ако исковата молба бъде депозирана в съда, което много често се прави, и не са малко осъдените от мобилни оператори, то вие ще можете да се защитите евентуално в посока именно на това уведомление за цесията. С.Г. груп следва да представят доказателства, че вие сте надлежно уведомен за прехвърлянето на задължението, а не че просто например ви е изпратено писмо, което не е ясно дали сте получили.

 Като цяло в съдебната практика има противоречиви съдебни решения в тази посока, затова моят съвет е както казах и по-горе - АКО наистина дължите въпросните суми, по-добре да ги платите на този етап.

Поздрави.