Автор Тема: Абсурдна ситуация с ЧЕЗ  (Прочетена 1131 пъти)

Иван Плачков

  • Новак
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Абсурдна ситуация с ЧЕЗ
« -: Юли 08, 2015, 03:48:29 pm »
Ето накратко развитието на една абсурдна ситуация:
Преди години бях собственик на фотоателие, за което между фирмата, която тогава притежавах и тогавашното предприятие „Електроразпределение – София” беше сключен договор за доставка на електроенергия. Договорът не съдържа никакви конкретни текстове за условията не неговото прекратяване, което означава, че може да бъде прекъсван по общия ред.
Фотоателието преустанови дейността си, помещението беше ликвидирано, а електромерът отстранен. В общото табло на жилищния вход, в който преди това се помещаваше фотото бяха сменени старите електромери, като на празното място, на което беше електромерът за фотото не беше монтиран нов, защото нямаше и причина – нямаше и за какво да бъде свързан... Оттогава не съществува нито фирмата, нито помещението, нито каквито и да било инсталационни елементи, които да са собственост или да са свързани с инсталации на ЧЕЗ.
При прекратяването на дейността на фирмата ми посетих офис на ЧЕЗ, за да отпиша партидата. Там служителката записа на някакъв хартиен носител данните и обясни, че партидата ще бъде зарита. Незабавно изпращането на месечни сметки беше преустановено и аз възприех това като доказателство за нормално протекла процедура по прекратяване на отношенията между фирмата и ЧЕЗ.
Минаха години, през които не ми е искана никаква сума и не ми е изпращана никаква сметка, тъй като нито помещението, нито електроинсталацията, нито електромерът съществуват физически, а самата фирма също вече не съществува.
През 2012 г. започнах да получавам известия за дължими суми по сметката на несъществуващата фирма но на мое име (тъй като фирмата е еднолична), с партидата на несъществуващия електромер. При посещение в клиентски център на компанията ми беше обяснено, че те са наследили документацията на „Електроразпределение”, там има данни за моята фирма, но няма данни за прекратени отношения и са ги приели за продължаващи. Беше ми предложен АБСУРДЕН ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА, който аз не приех: да заплатя определена сума за прекратяване на договора!!! Оказа се, че към всички лица, с които компанията прекратява отношенията си, тя предявява същото искане и събира тези пари, независимо, че нито в текста на договора, нито в ЗЗД, нито в Закона за енергетиката такова безумие е записано...
Това на практика означава, че ЧЕЗ е събрала огромни пари от граждани и фирми на незаконно основание – практически за прекъсване на съществуващи договорни отношения, едната от страните трябва да заплати на другата едностранно поискани пари!