Автор Тема: Проблеми с EVN  (Прочетена 10100 пъти)

mjjmiro

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Проблем с електроразпределение - моля за съвет
« Отговор #15 -: Ноември 13, 2007, 05:05:56 pm »
Има ли вариант EVN да се  оправдаят с това че щетите са настъпили в следствие на силния ватър който се явява природно бедствие един вид???

petko

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #16 -: Февруари 15, 2010, 03:28:48 pm »
Какво да правя?Сметката ми за ток за януари е 336,22 лв.За сравнение през декември платихме 170 лв.Харчим ел.енергия по един и същи начин.Живеем в Пловдив.Оператор е EVN. Всички мои познати и колеги са ОШАШАВЕНИ от сметките си за януари.Как се постъпва в такава ситуация?
Има ли някаква общоградска акция срещу това ограбване,за да се присъединя?

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #17 -: Февруари 15, 2010, 05:36:08 pm »
Къде точно е ограбването ? Колко киловата имате изгорени през единия месец и колко през другия ? Без тзи данни не е възможно да се разбере кой е крив и кой е прав .

BaiZmei

 • Новак
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Моля за съвет
« Отговор #18 -: Юни 22, 2010, 07:01:38 pm »
От няколко години живея в сграда без Акт16. Ясно е, че нямам индивдуална партида към EVN и сметките за ток се плащат общо от цялата сграда. Може ли някой да даде идея - ако от токов удар ми заминат уредите как да си търся правата? Плащам си консумацията, но нямам права. EVN не се отказват от парите, но отказват откриване на партида заради липса на въпросния акт. Такива сгради са много и може би никога няма да го получат, не защото ние не искаме, а защото държавата не желае да принуди стоителните предприемачи да си актуват обектите. А дотогава ще продължаваме всеки месец да събираме пари и т.н.

Ако някой от EVN прочете това, нека да сметне, че 100 нови партиди х 600лв=60000лв, а не само да реват за пари.

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
Моля за съвет
« Отговор #19 -: Юни 23, 2010, 09:50:27 am »
Пазарните цени на жилища без акт 16 или др. документи, както и тези, които са на \"зелено\", са по-ниски. Така че всяко нещо си има цена.

А Енергото няма задължение да раздава партиди на всеки курник.

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Моля за съвет
« Отговор #20 -: Юни 23, 2010, 03:15:34 pm »
акт 16 представлява разрешението за ползване на сградата. За стоителни нужди ли ползвате още тока, а с водата как сте. Необяснимо е как се съгласявате да се нанасяте в подобни сгради.

Стандарти на обслужване


Нормативно определени стандарти на обслужване
 ДНСК издава разрешение за ползване на строежи в срок от 1 месец от датата на подаване на заявлението.

 ДНСК издава лицензи/удостоверения за упражняване на строителен надзор/ технически контрол на конструктивната част на инвестиционния проект и проект за организация и изпълнение на строителството в срок от 1 месец от датата на подаване на заявлението.

 ДНСК предоставя писмено становище/отговор на постъпили жалби, сигнали и молби на физически и юридически лица в срок от 1 месец от датата на подаване на писмено заявление.

 Регионалните дирекции на ДНСК отговарят на постъпила жалба, касаеща строителни книжа в срок от 15 дни от постъпване чрез общинската администрация на комплектованата жалба.
 В тези срокове не се включва времето, през което документацията е върната за комплектоване или за изискване на допълнителна информация.

Ginev

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
EVN-глобява избирателно и неправомерно своите клиенти !
« Отговор #21 -: Февруари 13, 2011, 07:06:03 am »
Моята лична история все повече наподобява театър на абсурда,в който живеем всички по логиката\"Живота е сцена,а ние сме просто актъори\".кратка справка в Уикипедия само го потвърждава:
цитат:
\"Театър
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Театърът  е вид сценично изкуство, което се състои от изиграване на сценарии или истории пред публика, при което се използва съчетание от реч, жестове, музика, танц, звук и зрелище. В допълнение към стандартния разказвателен диалог, театърът може да се види под формата на опера, балет, мимика, кабуки, китайска опера, куклен театър и пантомима. В основата на драматичното действие стои КОНФЛИКТ, чието разрешение или неразрешение провокира размисъл. Целта на театъра е да предизвика у зрителите КАТАРЗИС.
В главните роли-
Вездесъщия EVN,самообявил се за съдник на милиони българи в рамките на своето феодално владение
и
моя милост(с малко\"м\")-провинциален актъор-аматъор в театро\"ЕбАСи ЖиВоТа\",а иначе-безправен роб на гръмОтвержеца Безгрешнии EVN

ВСТЪПИТЕЛНА ЧАСТ:
Дъълги години рАб Божии Петър си плащал редовно и без протест(както Боговете са повелили)ангарията(данък -десятък) на своето Слънце ЕВН,което го обгрижвало със светлина и топлина(понякога),а друг път(когато не слушкал) му пускало гръм и мълнии изпепеляващи и без това ненужната му покъщнина.

ОСНОВНО ДЕЙСТВИЕ:
В един (уж) хубав ден,отивам аз чинно да се издължа на моето слънце ЕВН,защото Господ чака,но Божеството МИ-НЕ..и то,горкото си има своите нужди.Данъка,който му дължа,тъй наречения десятък(който и до днес стряска историците,като най-кръвожаден данък за българите в Османската империя) към днешна дата отдавна е \"надскочил\" обирджийския си размер от 10 % и вече спокойно може да се нарече 50%(петдесятък) спрямо моето скромно възнаграждение като крепостен.Разтоварвам се на касата,удовлетворен,че съм спомогнал за благоденствието на моето любимо божество.
Плащам си чинно и лихвите,защото не съм благоволил да прочета НЯКЪДЕ(то аз и не мога да чета)че Божеството МИ е наредило нов срок на издължаване.Но...и това не стига -В знак на особено благоговение,ЕВН ме дарява И с глоба в размер на 19лв,затуй че,цитирам:
\"...сумата е дължима поради разходите за създаване на организацията за прекъсване(!?)Събирането на просрочените вземания изисква допълнителни ресурси-служители,които осъществават контрол,анализират (!?),разработват и изпълняват цялата дейност.Възможно е все още НЯКОЙ да не е прекъснат,НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ НЕ Е ПРЕДИЗВИКАЛ допълнителни разходи за компанията(!?)\" Край на цитата,край и на чуденките ми,щот\' ми свършиха !
Сега...аз че съм прост,прост съм-щом съм крепостен :-) Но и с малкото гънки,които имам в наличност(предизвикани от малформация в детството ми-ритнал ме е кон) у мен възникнаха нЕкой въпроси дето напират и не ми дават мира да изхвръкнат навън.Те са:
1.КАК ТАКА евн ХЕМ НЕ МИ СПИРА ТОКА(СЪОТВЕТНО НЕ ПРАВИ И ДОП .РАЗХОДИ),ХЕМ МЕ ГЛОБЯВА! Може би за това,че някой е МИСЛЕЛ да ми дръпне шалтера,на този някой явно трепе да му се плати за...мислителството.Аааааяа..разбрах сега,то вероятно трябва и да съм им благодарен на ЕВН за това че не са ми спрели тока,а само са мислели да го сторят иии..просто ме глобяват
2.Защо тези \"мислители\" преди да ме санкционират не ми погледнаха досието(всеки има такова в ЕВН) за да видят,че аз съм РЕДОВЕН ПЛАТЕЦ И НИКОГА НЕ СЪМ ПРОСРОЧВАЛ ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Даже и след като ЕВН САМОВОЛНО И ЕДНОЛИЧНО промениха сроковете за заплащане на ел енергия,аз продължих чинно да си плащам на същата дата,но вече с лихвите-БЕЗ ПРОТЕСТ!
3.И сега идва най-интересното-плащам 4 бр фактури за 4 електромера на една и съща дата.Учудването ми бе голямо,когато видях,че в само в две от фактурите(които са на стойност над 50 лв) има начислена такса \"за присъединяване към ел. мрежа\",а в другите 2 няма.Поразпитах мои познати и разбрах,че и при тях е така.
Въпроса съответно е:
Защо ЕВН третира(тази дума не ме кефи,звучи като ..\"ХЕИ третира инсекти\",обаче пък \"лежи\" в случая) по РАЗЛИЧЕН начин своите клиенти??? Може би толерира някаква по..особена част от населението,която и без това не е склонна да си плаща сметките,пък и \"бара\" жиците\"!
4.Защо ЕВН не уведомява своите клиенти( с които е в договорни отношения все пак) ПИСМЕНО за всяка промяна в сроковете,условията и пр
Естествено,на моята жалба до ЕВН не получих отговор(смислен) на поставените по горе въпроси,освен клиширания,цитирам:\"\"при неплащане на десет дни след крайния срок ЕВН ЕР има право да преустанови електрозахранването Ви\"

Генералния въпрос,според мен е:
Кой и защо допуска,чуждестранните компании от обикновени доставчици на услуга да се превърнат в рекетъори,диктуващи условията,реда и сроковете за плащане и изнудващи хората да ги спазват насила!

P.S. АКО НЯКОЙ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ КАМПАНИЯТА СРЕЩУ БЕЗОБРАЗИЯТА НА  ЕНЕРГИЙНИТЕ ДРУЖЕСТВА И МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ,МОЖЕ ДА ГО СТОРИ НА АДРЕС :
http://www.causes.com/causes/574931-evn?m=9e2ea8b0

severfen

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 75
  • Профил
EVN-глобява избирателно и неправомерно своите клиенти !
« Отговор #22 -: Февруари 14, 2011, 08:54:42 am »
От толкова много размишления, в този преразказ с елементи на разсъждения, загубох връзка за какво става дума. Явно съм доста крепостен. Няма да се напъвам излишно да го дочитам. Вижда се, че не е за моя крепостен ум.

Veselin

 • Новак
 • *
 • Публикации: 26
  • Профил
EVN-глобява избирателно и неправомерно своите клиенти !
« Отговор #23 -: Февруари 15, 2011, 09:39:03 am »
Имаме генерален въпрос- не четете внимателно. :)
Народът допуска да му се качат на главата в криминанално психарско драматичното театро\"ЕбАСи ЖиВоТа\" в България.

Дори през робството данъка е бил ДЕСЯТЪК (ако имаш 9 овце нищо няма да ти вземат).
Сега ДДС-то е 20% за хранителни продукти в България, като в повечето EU страни този процент е под 9% дори 3% в Полша, както и пълно освобождаване на някой  храни, дрехи и транспорт, закупуване или строеж на първо (единствено) жилище от данък.

Това е целта на управляващите – народа да е гладен и безработен... Вече 20 години... Криза...
http://www.razkritia.com/82597/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%BF%D1%81%D0%B8%D1%85%D0%B8%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80/
« Последна редакция: Февруари 15, 2011, 10:51:08 am от Veselin »

natalia

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #24 -: Април 14, 2011, 01:58:03 am »
Здравейте! Ние имаме същия проблем. Плащахме в началото на зимата около 200 лв., а сега са 330 вече 3 месеца. Та се запитах следното: Чувала съм, че сегашните дигитални електромери се настройвали така, че да отчитат по-малко, което предполага, че могат да се настроят и да отчитат повече. Проверката на електромера струва 54 лв. мисля, че казаха от 070016161. Какви права има човек??? Вярно, малко дете, добре. Тока ни скочи от 70-90 лв. на 120 в топлото до 200-220 в студените месеци. Съгласна съм. Но как така изведнъж 330. Как да е първия месец, коледни и новогодишни празници...но сега вече....
Какво се прави в такива случаи???

natalia

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #25 -: Април 14, 2011, 02:02:56 am »
А другото, което забелязвам напоследък е количеството киловати. Не мисля, че може с почти същите електроуреди, преди 5-6 години да сме харчили в пъти по-малко киловати... Цифрата съм я запомнила (127 kW дневна), защото бяха объркали инкасаторите едни показания и вместо нула бяха записали 9, но това беше цифра от стотиците и ние установихме това след като си платихме сметката. Та няколко месеца ни пишеха служебно 127 кВ, докато разгледат жалбата и т.н. и да установят, че трябва да не плащаме известно време. Както и да е! Количеството наистина се е покачило драстично! Сега имаме около 800 дневна...

nisnis

 • Новак
 • *
 • Публикации: 12
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #26 -: Април 14, 2011, 11:05:11 am »
Уважаема natalia,
Първо искам да Ви уверя, че не съм от някое ЕРП. Искам само да Ви дам няколко примера как така, неусетно, можете да си навъртите тези 800 kWH дневна. Повярвайте ми, поради естеството на работата ми, а и заради личния ми опит с домашните сметки за електроенергия.
Ето и примерите:
800 kWH месечно делено на средно 30 дни = 26.7 kWH дневно средно при 16 часа на дневна тарифа.
1. Хладилник /работи задължително/ - 16 часа по 0.15 kWH = 2.4 kWH дневно
2. Компютър /почти винаги и той стои включен/ - 16 часа по 0.2 kWH = 3.2 kWH дневно
3. Готварска печка /все пак имате дете, на което се налага да готвите/ :
* фурна - 1 час по 2 kWH = 2 kWH
* котлон - 1 час по 0.8 kWH = 0.8 kWH
4. Телевизор - работи поне 4 часа /18-22 часа/, без значение дали го гледа родителя или детето
* LCD - 0.15 kWH по 4 часа = 0.6 kWH
* с кинескоп - 0.22 kWH по 4 часа = 0.88 kWH
5. Пералня /за един нормален цикъл на 40 градуса, ако не може да се изчака нощната енергия/ - около 1.2 до 1.5 kWH
6. Бойлер /ако ползвате и ако се наложи да се дозатопли водата/ - 1.2 до 4 kWH за всеки час работа
7. Електрически крушки /може и да Ви удиви, но е истина/. За последните три месеца тъмната част от деня започваше около 17 часа, т.е. има по 5 часа всеки ден на изкуствено осветление. Ако не ползвате енергоспестяващи крушки и имате само 3 светещи по това време, сметката е:
3 крушки по 0.1 kWH по 5 часа = 1.5 kWH !!!
8. Да не говорим за климатик, или допълнителна духалка, за да дозатоплите стаята, ако детето е бебе и все още го къпете всяка вечер /естествено преди 22 часа/.

Сумата от енергиите, използвани от описаните по-горе консуматори, като нищо може да достигне до 1.67 kWH средно за всеки час от дневната тарифа. Опитайте да използвате този списък, който не е 100% пълен, а и може да има малка разлика в данните за Вашите електроприбори. Може би сметките по него биха Ви дали представа за Вашата консумация на електроенергия.

В никакъв случай не оправдавам или защитавам монополистите. Напротив, мразя ги от сърце ! Просто в някои случаи можем да си помогнем и сами, оценяйки и планирайки разходите си.
« Последна редакция: Април 18, 2011, 08:52:18 am от nisnis »

natalia

 • Новак
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
януарска сметка за електроенергия
« Отговор #27 -: Април 18, 2011, 12:23:10 am »
Здравейте, nisnis!
Благодаря за разясненията. Всичко е точно така, с тази разлика, че чакам до 23,30, за да пусна пералнята.
1. Хладилник - 2,4 kW
2. Компютър-2-3 часа - слагаме го и него  - 3 kW
3. Готварска печка - слагаме 1 час дневно, защото готвим през ден по 2 часа понякога(рядко) - 0,8 kW
4. Телевизор - 0,9 kW
5. Бойлер - не го изключваме - не знам колко kW да пиша, защото не съм засичала колко пъти се дозатопля
6. Електрически крушки - 1,5 kW
7. Отоплителна печка - и тук не знам колко  kW да запиша
За гореизброените неща сумата е 8,6 kW. Дори и 16 да станат за деня с бойлера и печката, умножено по 31 дни са 496  kW за месец дневна. Пак няма откъде да намеря 1000  kW дневна само. Сметката ми от януари беше 327 лв. за скромните около 2100  kWh за месеца.
Не обвинявам просто така. Смятах, засичах....е не излизат и не излизат...