Не сте ли правили рекламация на изравнителните сметки? Какво Ви отговарят? Все пак трябва да Ви дадат някакъв отговор защо Ви се отчита такова голямо потребление. Няма значение колко човека сте. Потреблението на парно не зависи от броя хора, а от броя на отоплителните тела и начина на ползване на отоплението. От значение и какъв тип е Вашата сграда - ако живеете в панел, който не е изолиран, сметките ще Ви са много по-големи от тези на подобен апартамент в санирана кооперация. Влияние оказва и броя на апартаментите, които не ползват парно в сградата. Кражбите на енергия вътре в сградата също много се отразяват на сметките именно на съвестните потребители. Топлофикациите гледат да стоят надалеч от тези проблеми - и донякъде с право. Нашия блок например се състои от 67 апартамента и сме като риба, рак и щука. Няма оправия. Щранговете имат течове, прозорците в общите части са в лошо състояние - никой не го интересува. Аз бях домоуправител една година, съпругът ми две. Направо се изтощихме от разправии. С триста зора сменихме един щранг минаващ през 7 апартамента, че имаше теч; ремонтирахме покрива и сменихме входната врата с алуминиева. Веднаха се почувства, че входът се стопли. Но за други неща не ни останаха сили и се отказахме. Следващите след нас се мъчат да поддържат това, което направихме, но гледам, че не правят нищо към подобряване на входа. Имам позната, в чийно сграда направиха абсолютно пълно саниране - не само с външна изолация, а и мазета, тавани, дограми, инсталации - всичко. Сложиха им и соларна инсталация на покрива за топла вода. Сметките им за топлинна енергия паднаха на 40 процента от миналогодишната консумация. Но те са само 10 апартамента. Събраха по 4 000 лева на апартамент. Една от собственичките каза, че не може да отдели. Останалите събраха и нейните пари. И кандидатстваха за реновиране по някаква програма. Общо на апартамент им отпуснаха още по към 6 000- 7 000 лева за пълното саниране. Но това не може да се случи в блоковете с много апартаменти.