Ето как се променят нещата за потребителите с новата наредба,извадката е от страницата на Нелбо инжинеринг ООД.:
Таксите за услугата дялово разпределение ще се събират от Топлофикация София (2.04 лв. за партида, 4.08 лв за топлинен разпределител и/или водомер за топла вода и 6 лв. за апартаментен топломер) поради настъпилите промени с влизането в сила на Наредба за топлоснабдяване 16-334 от 24.04.2007.
Таксите за услугата дялово разпределение ще се събират от Топлофикация София (2.04 лв. за партида, 4.08 лв за топлинен разпределител и/или водомер за топла вода и 6 лв. за апартаментен топломер) поради настъпилите промени с влизането в сила на Наредба за топлоснабдяване 16-334 от 24.04.2007.
Отчет и обработка на данните ще се извършва един път след края на отоплителния сезон и ще служат за изготвяне на изравнителна сметка, по възлагане от Топлофикация. Сметките за потребено количество топлинна енергия за потребителите през месеците на отоплителния сезон ще се изчисляват въз основа на база данни от стари периоди. Необходимите актуализации ще се нанасят своевременно в базата данни.
При желание за ежемесечен отчет и обработка на данните (както сме работили до сега) е необходимо:
отново да потвърдите желанието си в писмена форма, т.е да се изготви протокол с решение от Общото събрание.
да заплатите годишната абонаментна такса за ежемесечно обслужване /отделно от събираната от Топлофикация София/ в размер на:
за топлинен разпределител - 6 лева /за отоплителен сезон/
водомер за топла вода - 10 лева /за отоплителен и неотоплителен сезон/
апартаментен топломер – 12 лева /за отоплителен сезон/.
да се погасят стари задължения (в случай, че има такива)
упълномощено лице да подпише нов договор за извършване на допълнителна услуга месечен отчет, в срок до края на 2007г.
До подписване на Договор за месечно отчитане и обработка на данните от уредите за дялово разпределение, услугата ще бъде извършвана един път в годината.
В моя случай до м.май съм имал разход по-около 10 куб.м и нещата ми бяха точни,но имах икономия от топлинна енергия и топлофикация и Нелбо започват измамническа процедура намаляват ми разхода на топла вода,случайно объркват,икономията от топлинна енергия ми я прехвърлят към водомера за топла вода и на всичкото отгоре ме карат да плащам едни и същи показания.
към фактура № 0013015997/31.05.2008г за аб.№133788 водомер 0420-0424
към фактура № 0013343764/30.06.2008г за аб.№133788 водомер 0424-0428
към фактура № 0013691327/31.07.2008г.за аб.№133788 водомер 0418-0422
към фактура № 0014554712/31.08.2008г.за аб.№133788 водомер 0422-0425
Към днешна дата 18.12.2008г.показанията на водомера са ми 0490 куб.м,а в последната фактура е 0428-0432.Разликата вече е повече от 50 куб.метра.
За топлофикация и нелбо тези показания са нещо нормално,дигнах ръце.Пуснах жалба до Омбудсмана и днес говорихме по телефона,влезна ми в положението,че сумата,която се е натрупала е голяма и малко ще ме понатовари,но той ще ми съдейства да я платя разсрочено при положение,че съм подал молба в Нелбо да ми се удържат по 15 куб. на месец срещу 2,60лв.Този вид показания,както ги нарече:
-крачка напред,крачка назад,но когато видя отчета нищо не губя.
Опитвайки се да опонирам,че на такива показания,компютъра с подаването трябва да ги изхвърля \"Нови показания по-малки от стари\" ми отговори,че софтуерно нещата са сложни и трябва да проявяваме разбиране.
В моя случай разбирането е да преглътна двойното фактуриране,да си платя 60 кубика,да си затрая за тези десетина кубика от м.май до м.юни и след плащането на 60 кубика топла вода да изтичам да платя 2.60лв или евентуално новата цена и да си възстановя прогнозното потребление отново на 10 куб.метра и в края на отоплителния сезон да имам готовност да платя нови 2.60лв. лично в офиса на Нелбо,независимо,че плащам по-банков път и Нелбо имат сайт,където всеки месец съм пращал точни показания,но по новата наредба те не са били длъжни и не са се съобразявали с тях.
Омбудсмана ми спомена,че \"Незнанието на закона, не служи за извинение на лицето, нарушило закона”
Явно аз съм нарушителя,защото Нелбо и Топлфикация имат нова наредба и много организаций,който ги контролират и при тях измами няма как да станат.
Това последното пак е от разговора ми с Омбудсмана.
Та както е написано по-горе:
-Дължавните служители-чиновниците измислят схеми в своя полза т.е.как с малко труд да ни управляват по техен тертип и това става в противоречие със закони и обичайни практики.постепенно чиновническите модели навлизат и се покровителстват от парламента.