Автор Тема: Проблеми с Топлофикация  (Прочетена 45198 пъти)

Du

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #75 -: Януари 11, 2010, 12:46:36 pm »
Може и да бъркам, но живея в 18-етажен блок, където не виждам с какво е по-\"вътрешен\" апартамента на 3тия етаж от този на 10тия... Освен това нека се съгласим, че дори и да беше вярно, че топлината не се отдава по пътя си по тръбите всеки междинен етаж поема от топлината наетажите под, над и встрани от него. Като цяло не съм съгласна, че до високите етажи достига същото количество топлина като по ниските. Може и това да е утопичната идея на топлофикация, но тъй като обитаваме апартамент на 18-я етаж, мога да твърдя от опит, че от парното там под 5та степен няма смисъл, защото радиаторите си стоят леко хладни, а топлата вода в банята не е нужно да се смесва със студена при къпане. В къщи живеем 4 възрастни човека с добри хигиенни навици и радиаторите във всички стаи не се спират. Въпреки това и начисленията за по-висок етаж, месечно задълженията ни към топлофикация възлизат на около 90-100 лв., така че намирам твърдението за заплащане на 150 лв. при неползване на услугите за малко несериозно... Аз лично предпочитам климатик като оптимална форма на отопление, но все пак парното няма само негативни страни, дами и господа!

B.Trueger

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 68
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #76 -: Януари 11, 2010, 10:28:00 pm »
Здравеите,
в дискусията се намесиха май хора , които не са технически компетентни (като г-жа \'\'Параон\'\' - която казва  - \'\'второ ти получаваш топла вода с такава температура с каквато минава и през тръбите на ниските етажи. Нали това е идеята на парното\'\'. Всъщност не е така - колкото по-нагоре отива водата, толкова по-студена става. Поради това, за првилно изчисление на задълженията се използват калоримери (уреди, които изчислява количеството вода по съответната температура). Тези уреди не се използват в България - тук т.н. \'\'разпределителни дружества\'\' (които са едни мърди и обирджии, защитени 100 % от закона) използват едни детски играчки, които те наричат \'\'топломери\'\'. На такъв топломер ако пръд . . . (с извинение), ще ти отчете 8 лв., най-малкото.

Не се занимавайте със задаване на въпроси за топлофикация и др. - празно губене на време. Сложете си един климатик, по икономично е, а с майките с деца и пенсионерите, които не искат да се откажат от парното - няма спасение - хорската тъпотия е БЕЗГРАНИЧНА !!!

marksman

 • Новак
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #77 -: Януари 11, 2010, 10:58:36 pm »
Според мен парното си остава един от най-добрите начини за отопление, за отоплението на жилището си плащам 120лв.парно/м.12.2009г./, това включва и топла вода 5м3.Кажете ми с какво мога да отоплявам трите си стаи/средна температура 24 С/ и да плащам по малко от 120лв.? Климатици-да ама 3бр.климатици по 40лв.ток + бойлер = 160лв. и не се знае дали ще подържат постоянно 24 С в целия апартамент, да не говорим за дървата и въглищата. А това, че има потребители които плащат по-големи сметки, да се сърдят на крадливите си съседи.В нашият вход с парно са 95% и затова всички плащаме долу-горе еднакво и ни е топло!

3141592

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #78 -: Февруари 02, 2010, 02:57:54 pm »
Браво, Приятелю, радвам се за теб. Сега аз ще напиша малко подробности, за да се радваш и ти за мен. В момента топлофикация ме гони за 3000 лв, натрупани за 3 години. Две от тях съм живял в чужбина, парно не съм ползвал в този период. Не ползвам и \'топлата\' им вода, защото имам бойлер и с него получавам наистина топла такава. Та сега понеже получих покана да платя на тези измамници 3000 лв, разглеждам какво са натворили през този период.
Първо, имаме изравнителна сметка, в която черно на бяло е записано сума 700 лв, загуби 75 процента. 2006/2007 година.
Втора изравнителна сметка - отопление 400 лв, корекции - връщане на 340 лв, допълнителни корекции - взимане обратно на 338 лв. 2007/2008 година.
Цитирам: месец декември 2008. отопление 1 квтч, сградна инсталация 300 квтч, подгряване на вода 550 квтч.
Цитирам - допълнителни корекции 450 лв... Малко аритметика за теб, Приятелю. 1 квтч/850 квтч = 1,2 Промила от общата сметка за месец Декември 2008. При това дори и този 1 квтч не е бил употребен...
За 2008/2009 е същото. Пак корекции, корекции, корекции... Корекции, не корекции по 1000 лв на година от нищото, за нищо и в нищото...
В цитираните последни две години апартамента не е обитаван дори.

Въпреки че имам топломери на всичко, имам сухи водомери с метрологична проверка, които отчитат всяка капка, и въпреки това получавам 3000 лв дълг, в който имам 1400 лв от корекции и подгряване на вода по 30 лева на месец за 36 месеца?? А това че не съм ползвал парно и трябва да плащам сградна инасталация, която е няма?
Сега ми обясни доволни Приятелю, към кой орган да се обърна, за да бъде възстановена Правдата? Или за теб е доволно да плащаш по 120 лв за сметка на моите 1000 лв годишно?

avram

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #79 -: Февруари 03, 2010, 12:58:02 am »
Всички които живеят в сгради с парно  и си мислят, че като не ползват парно не трябва да плащат са супер нагли!
И никой да не живее там все тая, защото съседите които се отопляват имат изтичане на енергия, която им се таксува на тях, към жилището на всички тези които не се утопляват.
Съседите не са длъжни да плащат заради вас, още повече че на вас изобщо не ви пука за тях.
Използването на парно в тези случай е най-справедливият начин за отопление, понеже всички се таксуват свързано, както, би трябвало при положение че апартаментите им са свързани и взаимно зависими!
Използването на \"самостоятелно\" отопление с печки и климатици, е некоректно, понеже взаимосвързаността на апартаментите, не се отчита при отчитане на разходите за отопление.

3141592

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Отчитане на отдадената топлоенергия за отопление
« Отговор #80 -: Февруари 04, 2010, 12:28:16 pm »
Уважаеми Господине, претенциите си към мен може да отправите в съда. По вашата логика, аз трябва да искам от моите съседи 30% (напомням че Топлофикация в миналото си позволяваше и по-високи стойности) от разходите ми за ток за отопление с климатици и радиатори, както и за подгряване на топла вода, да бъдат поети от тях. Напомням Ви че електрическата енергия има по-висок потенциал от топлинната и 1 квтч разходен от мен се равнява на доста повече разходен от Вас. Особено като се има предвид и че вашия е фалшив, докато моя е измерен с активна и реактивна съставка. Най-справедлив начин за отопление няма, има справедливо отчитане, ползване и плащане на употребената енергия, каквото желая да получа аз.
Освен това за да бъде направена оценка на загубите на енергия в една сграда, трябва да са изпълнени доста неща още по проект. Другият вариант е назначаването на специализирана експертиза, която ви гарантирам, че никой блок в България няма да поиска да плати, щом чуе цената. Това разбира се не пречи на топлофикациите и фирмите за сметкопреразпределение да боравят свободно с материята, както им скимне.
« Последна редакция: Февруари 04, 2010, 12:39:05 pm от 3141592 »

arr0gance

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #81 -: Февруари 21, 2010, 06:20:14 pm »
Проблемът е в това,че всеки месец идват някакви суми несъвместими за тристаен апартамент,в който живеят двама човека,от които единия най-много 10 дена в месеца е в апартамента.Проблемът е  че и днес дойде сметката за парното което не е пускано повече от 2 година насам,но всеки месец те си пращат сметки от сорта на 30-40-50лв за парно,което не е пуснато един ден в месеца.В днешната с сметка пише 32.30лв сградна иснталация която,незнам точно във какво се състои,но не я виждам и не ме топли.Незнам какво да правя,ако някой може да ме посъветва най-малкото ще съм благодарен.
Поздрави на всички.

Stefan Caromov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #82 -: Юни 06, 2010, 05:23:44 pm »
Здравейте, малко некадърно заглавие на темата ,но съм малко афектиран .Какво се случи днес ...Сутринта в пощата сметка от топлофикация ,в която имам дължим суми от 642 лв .До тук добре ще кажете, ама не  е никак добре ,закото още през далечната 1995 година  баща ми (лека му пръст) извика някакви служители и те пломбираха радиаторите и спряхме топлата вода.Дълго време викой не беше живял в апартамента (близо 5 години) . След като се прибрах 2003 година си заживях отново в апартамента ,но си купих бойлери  за банята и за кухнята.
 Обадих се на посочените телефони в сметката и една крайно неучтива и надменно държаща се особа ми заяви ,че трябвало да си платя ,защото щели да ме съдят.На въпроса ми откъде накъде трябва да платя за услуга и потребление на продукт ,който не ползвам ,ми се отговори ,че щом съм имал тръби минаващи през апартамента ,трябвало да плащам ?!?!? Е какво е това ,кажете ми. Живея на първи етаж ,обясних това на служителката по телефона и поисках да ми се плаща наем ,затова че минават през моя собственост ,в противен случай взимам резака и съседите на горе да му мислят.
  Споделете какво мога да напрвя по въпроса.

Вечно съм Няващсе

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 82
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #83 -: Юни 06, 2010, 07:50:21 pm »
Проблемът е много стар и много наболял. В интернет има много публикации по въпроса, от всички институции май Павел Кърлев е най-напред с материала - направете търсене в Google. В този форум също има много мнения - тук отляво, където пише \"категории\" отворете \"Водоснабдяване, Топлофикация, Газификация\" и прочетете.

Най-общо казано, в Бъгария има пет ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ за ползване \"услуги\":  1. пенсионно и 2. здравно осигуряване, 3. ваксинации, 4. парно и 5. застраховка \"Гражданска отговорност\". Тяхната ЗАДЪЛЖИТЕЛНОСТ разбира се е в противоречие с всички конституционни норми и най-вече с Търговския Закон - не може никой да те накара да плащаш услуга, която не си договарял и не желаеш.
« Последна редакция: Юни 06, 2010, 07:51:11 pm от Вечно съм Няващсе »

marksman

 • Новак
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #84 -: Юни 08, 2010, 06:53:10 am »
Г-н Stefan Caromov, редно е преди да ходите да спорите със служителката от Топлофикация, да вземете да прочетете Закона за енергиината ефективност. Това, че са ви пломбирали радиаторите, не означава че не сте потребител. Да, Вие не искате да бъдете потребител на топлинна енергия, но останалите съседи искат и според закона трябва да си платите тази енергия, която  поглъща вашият имот. Сърдете се на законодателнят орган, защото той измисля тези абсурдни закони.

kaufer

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 161
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #85 -: Юни 09, 2010, 01:17:15 pm »
Според  Закона за енергетиката членове  142 и  143 , топлинната енергия за отопление на общите части на сградата и топлинната енергия, отдадена от сградата , се разпределя между всичи съсобственици в сградата, на база на обема на техните имоти. Това разпределение се извършва независимо от това отопляват ли се имотите-индивидуална собственост.
Съсобственост  е налице, когато един имот се притежава от повече от един собственик. Съществува законово ограничение при разпореждането на съсобственик с неговия дял от недвижимия имот, уредено в  Закона за собствеността. Друго ограничение, е че съсобственикът не може  да ограничава , причинява, вреди и т.н. на другите съсобственици
Г-н  Горанов, преди да   взeмете резака и съседите на горе да му мислят прочетете що е самоуправство, уредено в разпоредбата на чл.323 от НК.

Stefan Caromov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #86 -: Юни 09, 2010, 02:12:23 pm »
Господа ,господа, много буквално взехте думите ми . Моята гледна точка е ,че след като не съм потребител на дадена услуга ,не трябва да плащам за такава. Друг е въпросът ,че в самия вход на блока НЯМА радиатори ,свалени се преди годиви. Трети е въпросът ,че тръбите минаващи през моя имот ,пречат на мен и семейството ми да направя искания от мен ремонт ,по искания от мен начин .
  Следва ,че защото видиш ли ,институцията така е решила ,аз не мога да разполагам пълноценно с имота  си  ипронстранството в него. Е това какво говори за държавата ни ?

veskodvd

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #87 -: Юни 12, 2010, 04:53:39 pm »
http://pravata.hit.bg/.Влезте в тоя линк и ще видите ,че топлофикация не е толкова страшна.Аз съм минал по вашия път и не съм дал и левче на тия мошенници!!!!

valchanova

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #88 -: Юни 29, 2010, 07:41:45 am »
Уважаеми господа,
аз също имам въпрос относно топлофикация - на 14.03.2010 получих разпореждане от съда,че свекърът ми който е бивш собственик на имота и починал преди 4 години трябва да плати на Топлофикация Разград сума за неползвана топлоенергия и за да му е чисто името теглих заем , лиших си децата от някои неща ,но платих в срок на касата на топлофикация - където 3 касиерки и един техник си седяха без работа и си говореха за вестници и голи жени.-
Обаче това ,което е трябвало да направи г-н Управителя на топлофикация Разград не го е направил - да спре делото и преди 14 дни получих покана от съдия-изпълнител за доброволно плащане на същата сума заедно с лихвите.
А сега ми кажете какво да направя като съм толкова бясна,че се страхувам дори да позвъня по телефона,за да уреждам несвършената и некомпетентна работа на Свилен Маринов - топлия шеф на Разградската топлофикация

severfen

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 75
  • Профил
Re: Топлофикация
« Отговор #89 -: Юни 29, 2010, 09:10:05 am »
@valchanova - обадете се на съдия-изпълнителя. Нека да ви каже къде да испратите документите, които имате за плащането. И готово.
@arr0gance - сградна иснталация е описано подробно в наредбите. Това, че \"незнам точно във какво се състои,но не я виждам и не ме топли\" не значи, че не трябва да я платиш.

СЕГА след като ви посаветвах да си платите, не ме разбираите погрешно. Няма, повтарям няма човек на света, който да може да ви обясни какво плащате. Просто като послушни овчици ще трябва да си плащаме. Дори да си спреме (пломбираш) парното, топлата вода пак ще плащаме на топлофикация. ТАКА е ПО ЗАКОН :(.

П.П. СЪЖАЛЯВАМ ЗА ЛОШАТА НОВИНА