И преди съм се опитвала да търся съдействие и гласност по нашия дългогодишен проблем с Топлофикация София.
Живея в квартал Орландовци в блоковете Б и В на ул. Овчарска и сме абонати на топлофикация към ВОЦ Орландовци към ТР София. За съжаление Топлофикация системно не изпълнява задълженията си по чл.69 и чл 103, т.1 и прекратява топлоподаването без да са налице условията за въвеждане на ограничителен режим съгласно чл. 72 от ЗЕ.
На практика след приключване на отоплителният сезон на горепосоченият адрес от 2000г насам се прекратява топлоподаването и така до следващия отоплителен сезон. Като причина за това се посочват профилактични ремонти и оздравителни програми, които продължават с месеци.
За 2000 година в месец Март е имало отработени 22 работни дни и след това чак в месец Ноември 11 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2001 година в месец Март е имало отработени 15 работни дни и след това чак в месец Ноември 17 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2002 година в месец Май е имало отработени 16 работни дни и след това чак в месец Ноември 21 работни дни – това са 6 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2003 година в месец Април е имало отработени 0 работни дни и след това чак в месец Ноември 27 работни дни – това са 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2004 година в месец Април е имало отработени 22 работни дни и след това чак в месец Ноември 8 работни дни – това са около 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2005 година в месец Март е имало отработени 15 работни дни и след това чак в месец Ноември 17 работни дни – това са над 7 месеца в които не е имало топлоподаване.
За 2006 година в месец Май е имало отработени 18 работни дни. След 5 месеца ремонтни работи по оздравителна програма на 4 и 5 Ноември (външните температури бяха отрицателни) пуснаха парното. След това обаче (времето се стопли) и от 6 Ноември ВОЦ Орландовци е в авариен ремонт на който срока се удължава вече няколко пъти, като последното уведомление е до 4 Декември.
До месец Юни тази година плащахме и такса мощност. Всъщност проблема не е от 2000 година, а още по-рано. При нас началото на всеки отоплителен сезон е свързан с нерви, напрежение и унижения от страна на ръководството на Топлофикация София. Защото това е унизително – да си абонат на Топлофикация, да си плащаш всички сметки, да си купуваш уреди за индивидуално отчитане на потреблението на топлинна енергия (топломери), да плащаш такси на фирми за топлинно счетоводство и в същото време да се къпеш на бойлер, да не знаеш кога ще ти пуснат парното, да разнасяш разни печки и “духалки”(вентилаторни печки) из вкъщи и да се чудиш в кой свят живееш?!?!
В 21 век, дни преди присъединяването ни към ЕС, или в средновековието. Нормално е да се питаш: Наистина ли съществуват “божествени личности” на “божествени постове”, които могат да си позволят години наред да вършат беззаконието си безнаказано, както ръководството на Топлофикация София!!!
През всичките тези години аз съм подавала сигнали, че ми се нарушават правата на потребител на Топлофикация до:
Топлофикация София, ТР София – ул. 202 №6
Топлофикация София, – ул. Ястребец №23
Столична община – ул. Московска №33
Комисията по търговия и защита на потребителите – пл. Славейков №4А
Държавна комисия за енергийно регулиране – бул. Дондуков №8-10
За съжаление в отговорите на всички тези писма Топлофикация ми отговаря, че топлоподаването вече е възстановено и какви са задълженията на съседите ми. Отговор, който никога не ме е удовлетворявал, но понеже веднъж като пуснат парното не сме имали проблеми през отоплителния сезон, съм таяла надежда, че нещата няма да се повтарят. И така до началото на следващия отоплителен сезон, когато нещата не само се повтарят, но и се задълбочават.
Предишни години поне се виждаше, че правят някакви ремонтни дейности. Макар и в обеми, които не запълват целия период от време, в който не сме имали топлоподаване. Докато тази година не се видя ремонтна дейност. А абонатните ни станции са в ужасно състояние.
От всичко изложено до тук смятам, че става ясно:
1. Топлофикация системно не изпълнява задълженията си да доставя топлинна енергия с необходимите показатели без прекъсване.
2. Да поддържа в изправност съоръженията си.
3. Да отстранява авариите в срок от 48часа.
Аз и моите съседи смятаме, че действията на Топлофикация са незаконни.
Търсим начин да спрем това беззаконие и за това отправяме апел за помощ, съвети и съдействие от всякъде.
Предварителна благодаря за проявената съпричастност!