Автор Тема: Отровни вафли ? Чия марка ?  (Прочетена 8068 пъти)

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« -: Април 05, 2009, 10:56:24 am »
Чия марка са тия вафли и защо все още не е оповестено в публичното пространство ? Асоциация на потребителите или на производителите ? ? ?Вафлите имали малко меламин, не били отровни
04 април 2009 / News.dir.bg
„Концентрацията на меламин, открит в популярна марка наши вафли, не е смъртоносна и не създава опасност за живота на хората“, обяви изпълнителният директор на независимата Асоциация на потребителите Богомил Николов.
По-рано днес беше потвърдена информацията, че от пазара са изтеглени партиди от известна марка вафли заради открито съдържание на отровното вещество, заради което в Китай починаха няколко бебета.
(Виж линка) Николов обаче отказа да назове марката на вафлите и заяви, че оттук нататък топката е в ръцете на РИОКОЗ, които трябва да проследят сигнала и да предприемат необходимите действия, предаде Dnes.bg.
По думите му, дозата меламин, установена във вафлите, е 6 мг на килограм при допустима граница от 2 мг. Проверка е била направена на общо 20 вида шоколадови изделия. Той коментира, че освен в Китай, по света е имало и други драстични случаи на открити завишени дози от веществото в различни хранителни продукти.
Цитира подобни инциденти в Англия, където са откривани продукти със съдържание на меламин от 290 мг на килограм, както и Унгария – с около 170 мг на килограм. „6 мг на килограм наистина не е опасна за живота доза, но все пак е превишена. Най-скандалното обаче е, че откак избухна международният скандал заради меламина, у нас не е извършен нито един тест на продукти от страна на държавните специализирани органи“, алармира Николов.
Според него, производителят на вафлите е използвал мляко, което е внесено преди да бъде наложена забраната от Европейския съюз.
На 27 септември миналата година вносът на някои китайски стоки, съдържащи мляко на прах, бе забранен в отговор на скандала с отровното мляко в Китай.
„Защо за тези 6 месеца държавните органи не са направили нито един тест за меламин? Няма да се учудя и ако нямат лаборатория, в която да го извършат“, сподели Николов.
Според него не може и да става въпрос за сравнение на ситуацията тук и тази в Китай, тъй като там меламинът се е съдържал в адаптирано за бебета мляко и то в много по-големи количества.
„В Китай са го използвали, за да променят азотния баланс в млякото и така да заблудят тестовете за качество, тъй като меламинът вдига белтъчното съдържание“, каза още той и обясни, че меламинът е азотно съединение, което се използва в производството на смоли и в козметиката.
Председателят на Асоциацията на потребителите съобщи още, че са засечени повишени дози меламин и в някои соеви продукти.
„Не може обаче и само РИОКОЗ да гони производителите като пъдар. Самите те трябва да се грижат да пускат безопасни продукти на пазара“, категоричен бе Николов. По думите му, производителите би трябвало да отделят пари за повторно тестване на всички купени продукти, за да са сигурни в качеството им.
Според специалистите опасност може да има само, ако в кратък период сме погълнали 50 вафли.
« Последна редакция: Април 05, 2009, 10:57:21 am от Cambodja »

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #1 -: Април 06, 2009, 11:24:37 pm »
Живи ли сте или искате да мрем по-бързо ?

B.Trueger

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 68
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #2 -: Април 07, 2009, 08:59:37 am »
Просто спри да пишеш с надебелен шрифт - неприятно е !

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #3 -: Април 07, 2009, 09:07:04 am »
За друго мисля става въпрос, като не харесва на някой да я махнат тая опция.

В Китай, зад който сме на мнооого години назад чисто и просто ги разстреляха. Тук с изтегляне само ли ще се размине дори и без уточняване на фирмата-производител ? ? ?  

Forum Admin

 • Администратор
 • Потребител герой
 • *****
 • Публикации: Май се обърка малко!!!
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #4 -: Април 07, 2009, 04:29:00 pm »
БНАП е независима гражданска организация, която се е специализирала в потребителска защита и по-специално в тестване на стоки и услуги. Всички тествани стоки и услуги се публикуват в сп. Потребител, което издаваме ежемесечно.

БНАП няма задължения, нито права да контролира продаваните стоки и услуги. Това може да прави само държавата, в лицето на всичките и подразделения като КЗП, ДАМТН, РИОКОЗ, НВМС и т.н.

В случая, сравнявайки качествата на продукти, ние открихме опасна стока, която би следвало да не може да се продава на Българския пазар, ако държавата се бе погрижила за това. Моля, обърнете се към РИОКОЗ, с въпроса колко теста за меламин са извършени през последните 6 месеца, понеже БНАП направи 12. За разлика от сравнителния тест на сирената, който нашумя преди месец, сега БНАП не може да разкрие производителя поради възможността да се окаже силен икономически натиск върху нас. И тъй като роля на държавата е да се грижи за безопасността на стоките и услугите, предадохме сигнала на тях. Доколкото разбрахме, анонимния производител на анонимната вафла е в контакт с медиите и анонимно ги убеждава в неверността на нашите твърдения, т.е. и медиите знаят кой е той, но и те не могат да ви го разкрият. Логично е - те се борят за рекламен бюджет. Единствените, които могат да разкрият производителя са РИОКОЗ и то чак след като потвърдят твърденията на БНАП за съдържание на меламин.

Ако искате да сте информирани за всички бъдещи тестове на стоки и услуги, абонирайте се за сп. Потребител.

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #5 -: Април 07, 2009, 06:45:39 pm »
Благодаря за изчерпателния отговор ! Така също и за теста показал съдържанието.
Остава само да благодаря и че живеем в държава, в която мизерните рекламни бюджети са приоритет за медиите пред здравето на народа !

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #6 -: Април 08, 2009, 08:13:31 pm »
В крайна сметка ?

Няма меламин във вафлите
08 април 2009 / News.dir.bg
Лабораторните резултати на вафлите, за които се твърдеше, че съдържат меламин, практически сочат липса на опасното вещество, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
От ведомството заявяват още, че не съществува риск за здравето на потребителите на вафлите по отношение на меламина, предаде БТА.
Пробите от вафлите, за които през миналата седмица от Българска национална асоциация на потребителите съобщиха, че е установено наднормено количество меламин, са били взети на 6 април от РИОКОЗ-Софийска област. Те са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория на SGS Institut Fresenius GmbH във Фрайбург, Германия.
Получените в сряда резултати от лабораторния анализ сочат, че в изследваните проби от съответните вафли, както и в пробите от суроватъчната пудра, съдържанието на меламин е под нивото на определяне на използвания метод за анализ - 0,2 mg/kg. Нивото на циануринова киселина също е под нормата. При норма 2,5 mg/kg продукт, приета в Европейския съюз, лабораторните резултати практически сочат липса на меламин в горепосочените продукти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Миналият петък бе съобщено, че е засечен меламин в популярна марка наши вафли. Сигналът бе подаден в РИОКОЗ в 16.30 ч. в петък. Тогава, както и сега, марката на сладкиша не беше назована, а само, че е на голям производител. В понеделник изпълнителният директор на независимата Асоциация на потребителите Богомил Николов обяви, че „концентрацията на меламин, открит в популярна марка наши вафли, не е смъртоносна и не създава опасност за живота на хората“.
Меламинът е широко използван при производство на пластмаси и продукти от тях (чинии, чаши, прибори за хранене), но е забранен за използване в хранителната промишленост. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Когато се погълне заедно с негови аналози като циануринова киселина, той може да причини увреждане на бъбреците.

Emo_G

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #7 -: Април 08, 2009, 10:46:35 pm »
Заблудени мой народе, не знаете ли вече кой е производителя? НЕСТЛЕ е! (Да не би да сте изненадани?) Много хора от медиите, РИОКОЗ, веригите магазини и министерството са заплашени със съд и уволнение ако проговорят. Какви хора сте да мълчите?! Нашите деца се тровят! Другото което много ме притеснява е че петните името на българският продукт! Може би американските и китайски боклуци по магазините са по-добри от нашите? Дааа...убий съседа за по-сигурно...
Глобалните гиганти имат повече пари от държавата - те са по-силната страна в случая и си плащат за да продават...сега НЕСТЛЕ се издъниха в Китай и Южна Корея, преди години в Италия - пак заради сухото мляко. Кога ще си отворите очите? Искаме истината официално оповестена!!! В страната има много производители на вафли, дистрибутори, служители/работници които ще останат без работа заради един нелоялен конкурент! Кой иска да съсипе българската икономика? Кой е този който иска да ни затрие? НЕСТЛЕ пак ще продава - и пак в целия свят защото има хора като вас да мълчат. Страхливци! А с нас като нация какво ще стане? Ами успех на тези които останат след нас! И вечен покой на Българския продукт! Ние предадохме Левски и Ботев ... ние сами се самоунищожаваме! Ако държавата се грижи за мен - ок съм и безработен, но кой ще храни мен и децата ми ако утре друг сектор в бг се обвини в \'убиец\'. Кажете кой е, а не да страда цялата индустрия...то мляко беше, сирене, минерална вода... до 5 год ше сме само на хляб и вода май както е трагнало.

Казах го...е сега ме уволнете и съдете!!! Предпочитам на кръст, но честен, а не българска мърша като вас дето си мълчите...

ko4o_4istemenski

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Отровни вафли ? Чия марка ?
« Отговор #8 -: Април 09, 2009, 08:19:15 pm »
Вафлите са Мура на Нестле според вътрешнофирмена информация от човек, работещ за Нестле, но достоверността не е 100%-ова