Автор Тема: Проблеми с ЧЕЗ  (Прочетена 70939 пъти)

kataklizum

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Смяна на електромери от ЧЕЗ София
« Отговор #150 -: Февруари 28, 2013, 05:04:19 pm »
Здравейте,


Да ви разкажа моята история.Днес жена ми звънни и вика ще сменят електромерите.Аз и викам кажи им,че не искаме да ни сменят електромера и да си ходят.Да ама не,човека вече го бил сменил и искал тя да се разпише,че е присъствала на смяната и е съгласна с данните,които той е написал в констативния протокол.След 15 минути бях при тях.Почна се едно хрънкане-мрънкане как те си вършели работата и как не зависело от тях.Понеже бях в час им казах,че както таблото така и електромера са моя собственост (1965 производство-1985 последна проверка) и ще се обадя в полицията,защото ми пипат нещата без да имат съгласието ми.Звъня тоя на някъв шеф и той вика "Ок,сложете  му стария  електромера,но да се разпише на потокола,че не е искал да го сменим.".Естествено не подписах протокола,а им казах,че ще им напиша "молба" да си я прикрепят към протокола.Тя една молба ама както й да е.Итересно ми е какво да очаквам сега от тях?Как мислите?

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: Смяна на електромери от ЧЕЗ София
« Отговор #151 -: Март 21, 2013, 10:16:26 am »
След като не сте съгласни от енергото да сменят електромера Ви, те могат за си сложат техен, ако има техническа възможност за това и да отчитат потреблението по техния електромер. Новите електромери мерят по-точно и са по-чувствителни - отчитат дори консумацията на индикаторните лампи по уредите, т.е. при всички случаи ще отчитат по-висока консумация в дома Ви. Но, доколкото разбирам, има не малко случаи, когато новите електромери дефектират и затова е добре редовно да се наблюдават. Вашият електромер, както пишете скоро не е минал на проверка в държавната метрология. Не си спомням точно, но със сигурност има срок, след изтичането на който електромера задължително трябва да минава на такава проверка, иначе не се считат за редовно средство за търговско измерване. Трябва да направите такава проверка, ако законовия срок е изтекъл за Вашия уред, тъй като те могат да Ви начислят служебна енергия. А след като електромера е Ваша собственост, Вие ще трябва да платите проверката на лабораторията.

b_tzenev

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Невероятна история c ЧЕЗ
« Отговор #152 -: Април 29, 2013, 11:13:04 pm »
Здравейте, всички
Ще ви разкажа една малко странна история в която съм главно действащо лице.
Накратко:
През далечната 2004 година имах фирма която се помещаваше в помещение под наем в центъра на София. Тъй като работата намаля а имах и партньор се наложи да се разделим и всеки да се оправя както може. По това време работехме с моята фирма която е "ЕТ" при раздялата колегата направи ЕООД фирма на негово име и неговото ЕООД купи моето ЕТ. като остана в помещението което бяхме наели заедно. За жалост обаче партидата към Чез по това време се водеше на ЕТ-то т.е. на мое име. От тук вече става интересно а именно през периода 2009-2010 година незнайно вече кои поред наемател на помещението не си плаща тока и за период повече от година натрупва сметка над 1200лв. (нямам идея защо чез не са ми спряли захранването и са го чакали повече от година като всички знаем за порочната им практика) същата тази сметка се оказва че е все още на партидата на моето ЕТ което несъществува вече 6 години. През 2011 година Чез са завели дело срещу мен за което разбира се аз несъм уведомен. година по късно вече съм осъден но разбира се пак нищо неразбирам. Интересното стана преди 2-3дни на 25.04.2013 година или десет години по-късно когато вечерта се позвъни на вратата и куриер на частен съдебен изпълнител ми връчи писмо в което ми казва че съм осъден и трябва да заплатя почти 3000 лв. за ток, дела, такси и незнам си още какво. Можете да си представите  изненадата която ме сполетя е така без да очаквам се оказах осъден, виновен та и вече на частен съдебен изпълнител. Пълна лудост. Но в крайна сметка всичко е реално имам срок до 10.05.2013 година да внеса сумата при съдебния изпълнител иначе ще ми застопорят заплатата или и аз незнам какво се прави. МОЛБАТА МИ Е ЗА СЪВЕТ!!! Идея си нямам какво се прави в такива случаи. Предполагам че ми трябва адвокат но непознавам такъв, ако може да ми препоръчате някои добър адвокат които да помогне. Благодаря на всички предварително!!!

egotseva

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 98
  • Профил
Re: Невероятна история c ЧЕЗ
« Отговор #153 -: Април 30, 2013, 11:05:45 am »
Здравейте,

Аз съм адвокат и съм правен консултант на асоциацията. За съжаление ситуацията Ви е такава, че само ново дело, заведено от Вас срещу ЧЕЗ може да Ви помогне. Наистина ще Ви е необходим адвокат. Трябва да се направи точна преценка какви са Вашите възможности. Но за да Ви се даде конкретна консултация трябва да отидете при съдията-изпълнител и да направите обикновено копие на съдебно изпълнителното дело, включително и на изпълнителния лист. Ще Ви струва 10 стотинки на страница. Ако желаете, след като имате копие от делото, звъннете в офиса на Активни потребители на 989 01 06 за консултация с мен. Консултацията е безплатна за членовете на Асоциацията. Кажете на колегите, че е спешно и че знам за случая Ви от форума на сайта ни. Можем да се видим още на 7 май следобед към 17-17.30, ако имате копие на делото. След консултацията Вие ще решите дали искате да водите делото - ще знаете какви са шансовете и рисковете Ви. Лошото е, че почти не разполагате с време, защото за да не Ви се направи запор на заплатата трябва още например на 8-9 май да сте депозирал исковата молба в съда и да искате съдията да постанови спиране действията на съдията-изпълнител. В момента не мога да преценя на колко ще възлезнат разноските по новото дело, защото зависи от точната сума, за която са Ви осъдили, но да речем около 700-800 лева за съдебни такси, разноски по делото (за обезпечителна заповед и счетоводна експертиза, ако се наложи) и адвокатски хонорар. Тези суми обаче ще Ви се възстановят при спечелване на делото. За съжаление това може да трае година-две, че и повече. Елена Гоцева

igrozdanov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Проблеми с ЧЕЗ
« Отговор #154 -: Май 11, 2014, 10:41:34 am »
Здравейте,
ще разкажа накратко и моята история и ако някой има идея какво да направя ще съм благодарен .
Август месец 2013 ми спират тока на апартамента , плащам го веднага плюс такса за експресно включване но жена ми казва че преди дни е платила тока .Звъня в ЧЕЗ и операторка ми казва да, платили сте но не старата а новата сметка и старата ви е в просрочие поради което е прекъснат тока.Плащаме със карта - FASTPAY на във която са вкарани битовите сметки .Оттам съпругата ми отива във офисът във който плащаме разказва случая и иска някакво обяснение защо се е получило това , следва, хън,мън,  емиии извинявайте, ама и тн.и тн.
Но без смислено обяснение защо /тъй като служител там сигурно ще се изкуши да каже че по наше желание сме платили новата сметка а не старата ще кажа че сметките ни са + –  няколко лева и няма причина да искам да платя нова  а не стара сметка,освен мазохистично желание от наша страна да стоим без ток и да платим такса за възстановяване /
Дотук добре да приемем че е грешка но наскоро случката се повтори , веднага позвъних в ЧЕЗ отново ми отговориха че е платена нова  а не старата сметка и тн. Освен повторното плащане на 40лв. силно ме ядоса и това че в момента в апартамента бяха дъщеря ми и баба и и трябваше от 11 до 16 часа да стоят без ток .Писах до КЗП оттам прехвърлиха жалбата към ДКЕВР който дадоха срок на ЧЕЗ да провери и отговори на какво се дължи подобно нещо в рамките на 6 месеца.
Отговорът на ЧЕЗ - Тъй като преди няколко години когато сме купили апартамента не сме прехвърлили партидата на наше име НЕ ни дължат отговор.? Без значение дали е техническа грешка или немарлива служителка мисля че имам право да знам защо в рамките на половин година 2 дни нямам ток и трябва да дам 80 лв за възстановяване. 
 Какво бихте ме посъветвали ?

славка захариева

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Проблеми с ЧЕЗ
« Отговор #155 -: Май 12, 2014, 11:06:41 pm »
Здравейте!
Имам една идея и моля някой да ми каже дали е възможно да поискам да ми монтират механичен електромер вместо електронния, който  в момента е на таблото ми?
Никой не ме е питал дали съм съгласна да ми сменят електромера или просто аз не искам електронен електромер, защото разбрах, че уредът е управляем от програма. Защитата срещу манипулация и фалшификация е практически нулева. Затова в много от страните-членки на ЕС електронните електромери са забранени.
Там където не са забранени, разпоредбите на ЕС изискват „умният“ електромер да се монтира само и единствено след информираното съгласие на потребителя в писмена форма. И то след анализ на цена/полза (сost/benefit). Монтира се вътре в дома/офиса/работното място на абоната.
 Нека подчертаем: механичните „класически“ уреди не се премахват, те остават като контролни.
http://avtorski.pogled.info/article/44375/Kak-ni-kradat-Otvoreno-pismo-do-Ombudsmana-g-n-Konstantin-Penchev
« Последна редакция: Май 12, 2014, 11:26:48 pm от славка захариева »

filip filipov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Re: Проблеми с ЧЕЗ
« Отговор #156 -: Май 02, 2015, 12:12:25 am »
Баща ми почина.Оказа се че имота ни е без ток.При проверка в офиса на ЧЕЗ в гр.Пирдоп
се оказа ,че на едната къща е натрупал сметка 431.90лв за срок от 03.02.2012г до 01.06.2012г.
тоест цели 4 месеца.Оказа се,че на другата къща в имота/стара паянтова и без електроуреди/
има сметка 1376.23лв за период от цели 7 месеца/06.12.2012г.-12.07.2013г./Доколкото знам през
2012 и 2013г.като не си платиш за един месец те изключват,защо са чакали 7 месеца.
Защо ЧЕЗ не са го е потърсили до 01.04.2015г.
Какво ще ме посъветвате да направя

Иван Плачков

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Re: Проблеми с ЧЕЗ
« Отговор #157 -: Юли 08, 2015, 04:53:25 pm »
Ето накратко развитието на една абсурдна ситуация:
Преди години бях собственик на фотоателие, за което между фирмата, която тогава притежавах и тогавашното предприятие „Електроразпределение – София” беше сключен договор за доставка на електроенергия. Договорът не съдържа никакви конкретни текстове за условията не неговото прекратяване, което означава, че може да бъде прекъсван по общия ред.
Фотоателието преустанови дейността си, помещението беше ликвидирано, а електромерът отстранен. В общото табло на жилищния вход, в който преди това се помещаваше фотото бяха сменени старите електромери, като на празното място, на което беше електромерът за фотото не беше монтиран нов, защото нямаше и причина – нямаше и за какво да бъде свързан... Оттогава не съществува нито фирмата, нито помещението, нито каквито и да било инсталационни елементи, които да са собственост или да са свързани с инсталации на ЧЕЗ.
При прекратяването на дейността на фирмата ми посетих офис на ЧЕЗ, за да отпиша партидата. Там служителката записа на някакъв хартиен носител данните и обясни, че партидата ще бъде зарита. Незабавно изпращането на месечни сметки беше преустановено и аз възприех това като доказателство за нормално протекла процедура по прекратяване на отношенията между фирмата и ЧЕЗ.
Минаха години, през които не ми е искана никаква сума и не ми е изпращана никаква сметка, тъй като нито помещението, нито електроинсталацията, нито електромерът съществуват физически, а самата фирма също вече не съществува.
През 2012 г. започнах да получавам известия за дължими суми по сметката на несъществуващата фирма но на мое име (тъй като фирмата е еднолична), с партидата на несъществуващия електромер. При посещение в клиентски център на компанията ми беше обяснено, че те са наследили документацията на „Електроразпределение”, там има данни за моята фирма, но няма данни за прекратени отношения и са ги приели за продължаващи. Беше ми предложен АБСУРДЕН ИЗХОД ОТ СИТУАЦИЯТА, който аз не приех: да заплатя определена сума за прекратяване на договора!!! Оказа се, че към всички лица, с които компанията прекратява отношенията си, тя предявява същото искане и събира тези пари, независимо, че нито в текста на договора, нито в ЗЗД, нито в Закона за енергетиката такова безумие е записано...
Това на практика означава, че ЧЕЗ е събрала огромни пари от граждани и фирми на незаконно основание – практически за прекъсване на съществуващи договорни отношения, едната от страните трябва да заплати на другата едностранно поискани пари! Това е откровено нарушаване на ЗЗД!!!