Автор Тема: Вредни за здравето климатици  (Прочетена 5377 пъти)

dafney

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« -: Януари 23, 2010, 12:02:40 pm »
Здравейте!
Живея със семейството си в панелен блок. Съседите над нас преди около четири години монтираха климатик без да разберем веднага. Не след дълго започнахме да  се чувстваме перманентно изморени. Установихме, че отнякъде се носи тътнеж, който ту се появява, ту прекъсва и ни пречи да се наспим, действа отрицателно на нервната система, прави ни раздразнителни и предизвиква главоболие. Когато човек се намира  близо до някоя от стените, буквално усеща как вътрешностите му вибрират.
Мина дълго време, докато разберем, че източникът на тези вибрации е именно климатикът на съседите (живеем в близост до подстанция на Електроразпределение и се чудехме дали там не са включени някакви мощности, които предизвикват този ефект). Говорих със съседите си, но това не даде резултат - отговориха ми нагло, че щом живея в блок, трябва да понасям несгодите. От двайсетина дни са монтирали климатик и на другата тераса - в противоположния край на апартамента си. От там обаче не се усещат такива вибрации. Предполагам, че това е вследствие на по-качествения монтаж. Говорих със специалисти от РИОКОЗ, но те ми отговориха ,че единствено могат да направят замервания на интензивността на вибрациите и да ми кажат дали надвишават нормите. Въз основа на протокола, който те ще изготвят, аз трябва да си търся правата в съда. Имайки предвид \"безпристрасттността на българските съдилища\" и финансовите възможности на съседите си, се отказах от този вариант, който за мен ще доведе единствено до загуба на време, нерви и пари.
 Може ли нещо да се направи? Това вече се превръща  в сериозен здравословен проблем за мен и семейството ми.
С уважение:
Д. Ралева

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #1 -: Януари 23, 2010, 06:28:42 pm »
Технически погледнато проблемът е точно такъв. Конвенционалните климатици въртят компресора с постоянна скорост ок. 2500 об. в минута, което е около 40 Hz и това по-рядко се възприема като дискомфортно от живущите. Инверторните климатици (по-скъпите) въртят с променлива честота и често работят на понижени обороти - в диапазона 10 - 30 Hz, което си е много неприятен и дразнещ инфразвук. Тези вибрации преминават безпрепятствено през стените и трудно могат да бъдат приглушени. Звукът много напомня работещ двигател на кола, който прониква през стените и затворените прозорци, защото честотата е същата (двигател на празен ход е 750 - 800 об.мин.)  В общия случай поставянето на гумени тампони на краката на климатика помага съвсем малко. Проблем се получава особено тогава, когато някой от винтовете на конзолите допре до метална арматура в бетона - това помага за разпространяване на вибрацията.

От РИОКОЗ са ви отговорили правилно, формално погледнато това е положението. Има и още една възможност - по закона за етажната собственост - да се постави въпроса на общо събрание и АКО (!? !) успеете да наложите такова решение и ако са спазени всичките формални изисквания за мнозинство, писмен протокол от събранието с подписи на повече от половината собственици (или както е там)и др., можете с този протокол да отидете в Районен съд, общината, полицията или другаде, където се сетите.

Cambodja

 • Редовен потребител
 • ***
 • Публикации: 248
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #2 -: Януари 23, 2010, 10:43:31 pm »
И все пак би следвало пак по ЗУЕС поне да има опция да не нарушават спокойствието Ви.
Респективно община или съд. Общината мисля може да ги захапе за монтажа, съдейки че за остъкляване искат проект. Респективно и монтажа би могло да се атакува по същия начин, но според мен. Вижте в общината. :)

dafney

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #3 -: Януари 25, 2010, 10:38:51 pm »
Много, много благодаря и на двама ви!!! Наистина - ТОЧНО ТАКА СЕ ЧУВСТВАМЕ - точно като върху работещ двигател! Не вярвам без връзки нещо да може да се направи, но........ще пробвам. Това не е нарушаване на спокойствие, а е посегателство върху правото на почивка, каквото има всяко живо същество.
« Последна редакция: Януари 25, 2010, 10:41:39 pm от dafney »

avram

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #4 -: Януари 26, 2010, 05:43:34 am »
Аз съм специалист по връзумяване на съседи!

Искам първо да кажа че климатика, който ви тормози е евтин неинверторен климатик, който или върти на максимални обороти или не върти и е монтиран без да са използвани гумени тампони за убиване на вибрациите.
Като се има в предвид и какви мърлячи ги монтират ситуацията е ясна.

Аз живея в къща и до нас построиха кооперация на която някакви хора си монтираха точно такъв климатик, какъвто описвате - супер боклук, който като работи се чува се едно компресор от тези големите дето ползват по строежите и като ремонтират улиците.

Въпреки че е на другата къща, която е на около 5 метра от нашата, като установих че щума е от този климатик и въпреки че и аз имам климатик, аз одидох да кажа на хората които не познавам, че техният климатик ми пречи и те спряха да го пускат, можеби защото и хора от самата кооперация се бяха оплаквали.

Вие след като сте съседи с тези с климатика който бучи, първо им обяснете че климатика много ви пречи и желаете мирно да разрешите проблема поради което ги молите да направят така че да не го чувате. Щом са ви отговорили така нагло както казвате, ефект от молбата ви няма да има, но вия не ги молите за втори път защото очаквате ефект, а за собствено морално успокоение, че сте опитали с добро.
Както ги молите с добро им поставете разумен срок за който биха могли да решат проблема ако желаят, за да знаете кога вече можете да пристъпите уверено към действия за защита на правата си.

Това с измерването на шума е грешен ход, понеже, те могат да направят така че шума да падне под нормата, но това да не ви е достатъчно за да се чувствате спокойно, още повече, че вече сте изнервени и доста шумове които преди не сте забелязвали вече ви дразнят.

Варянта за адвокат също не е добра идея, понеже както ми заявиха няколко нагли и бездарни адвоката, когато търсех адвокат - на тях им се плащало за правното усилие, а не за резултат

Това което е най добре да направите е да се оплачете на домоуправителя че климатика ви пречи. Според закон ли е наредба ли е за опазване на реда, съседите ви нямат право да вдигат шум от 14часа до 16 часа, както и от 20 часа до 7 часа, както и през целите почивни дни в които влизат събота и неделя и всички национални празници. Да ти кажа то едва ли ще има смисъл да пускат климатика в останалото време.
Не са ви нужни никакви събрания и гласувания с никакви проценти в този случай, понеже той не касае всички от входа, за да трябва те да се произносят кое е добре и кое не за вас.

Освен това можете да се оплачете за шума на кворталният, който сега се казва комисар, но смятам че управителя трябва да може да се справи, ако не стане с добра дума.

Според мен ако се съгласят да оправят климатика, не трябва да им давате повече от 1 седмица да оправят нещата
И понеже ще ви питат как да ги оправят не им казвайте вие, за да не излезе после че са направили каквото сте им казали, а то пак бучи. Те не са ви питали като са го слагали, въпреки че е трябвало, да не ви питат точно сега

Подходете с добро но покажете твърдаст в позицията си и не правете ненужни отстъпки за които после да съжалявате!

Както казах аз съм специалист тази свера, а и в много други и до сега никай не е можал да ми се противопостави.
Спазите ли оказанията ми спокойствието ви е гарантирано

silviq

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #5 -: Февруари 10, 2010, 12:49:46 pm »
Здравеите,
Имам проблем с климатика на съседната кръчма,който са монтирали за по лесно срещу вратата на моя магазин,което е на 2 метра растояние,въпреки че има други места за монтаж.Магазина е 16 кв.м. и се отопляваме с най-големия конвектор,но няма ефект.Тъй като продавам дрехи за клиентите ми е невъзможно да ги пробват в този студ.Сметката за тока е доста висока, което нямаше да е проблем,ако поне беше топло.След като обясних на управителя на кръчмата тои влезна в положение,но от фирмата за монтаж са мy искали 300лв за преместването,които никой от нас не искаме да платим,понеже са доста пари.
Мой познат работи във фирма за климатици и ми каза, 4е би трябвало да се преценява дали климатика ще пречи на околните.Тъй като не са го преценили ни искат 300лв?!?
Искам да попитам мога ли да си потърся правата по някакъв начин?
Благодаря ви предварително

еlenaalex2

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 91
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #6 -: Февруари 10, 2010, 03:41:03 pm »
През зимата от вентилатора на външното тяло се отделя СТУД а през лятото - ТОПЪЛ ВЪЗДУХ. И в двата случая това внася силен дискомфорт на този, на когото по някакви причини се налага да стой срешу въпросния вентилатор. Поради това външно тяло не трябва да се монтира в подлези, други закрити или тесни помещения - халета, коридори, проходи и др. С това са добре запознати монтажниците на климатици (ИЛИ ПОНЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА СА) и следва да преценяват внимателно при избора на място за монтаж. Настоявайте за правата си - отначало с добро !
Вдигнете патърдия, оплачете се на домоуправителя, на районния полицейски инспектор, в общината, в НАП и др. (това последното не го правете, но го използвайте само за сплашване, ако това не подейства, нищо няма да подейства). Пред Вас единствено отговорен е собственикът на климатика, а пред него - монтажната фирма. Според мен най-справедливото решение е собственикът и монтажната фирма да си поделят разноските за преместването, които вероятно са около 200 - 220 лв. (а не 300 ! !).
« Последна редакция: Февруари 10, 2010, 03:45:50 pm от еlenaalex2 »

vilian vanchov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Вредни за здравето климатици
« Отговор #7 -: Юли 07, 2011, 07:41:26 pm »
Като чета мие смешно.Докога ще делите на мое и твое.Неразбиратели че всички незгоди са ваша очерт.Щеви дам един пример,дразниви една муха,вие нервничите ,гоните напук тя пак ви дразни.Решението е просто усмихнетесе,приемете условно че виесте муха,смях итя отлетяла.Правете добро чал.