Автор Тема: Фалшива кафява захар  (Прочетена 196662 пъти)

elenaaleks

 • Старши потребител
 • ****
 • Публикации: 385
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #15 -: Февруари 23, 2009, 06:22:25 pm »
Аз не оспорвам качествата на растението, а писанията ви, които са подвеждащи. кафявата захар съдържа много минерали и витамини (а вие казвате, че няма разлика между кафява и бяла захар). Странични ефекти има от всички храни, чайове и подобни, ако се прилагат в големи количества - смешно е да твърдите, че захарта има много странични ефекти - нещо, което не е доказано научно (обикновено страничните ефекти идват от прекаленото използване на захар, за времето, когато хората са използвали едва по 1-2 кг захар на година (говоря за преди няколко века), не са описани странични ефекти - напротив, захарта е била толкова желана, че днес се използва повече от масово). Освен това, няма такова нещо като 0 калории, може да е 1-2, но нула.... докажете го с лабораторни изследвания.

Хората с наднормено тегло обикновено не качват килограмите, защото хапват вафли, при тях проблемът е комплексен. Колкото до диабетиците - да, това е добра алтернатива за тях. Това обаче не ви извинява за рекламирането е  този форум

Lililili

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #16 -: Юни 11, 2009, 02:23:20 pm »
Аз ползвам тръстикова захар само на Крина и съм много доволна. От всички измислени кафяви захари на пазара само тя се оказа истинска. След като четох форума звънях във фирмата и от там ми пуснаха по мейла сертификатите и наистина е от остров Мавриции. Да не повярваш, ама една българска фирма е решила да не лъже клиентите си.

Ludmil Stoyanov

 • Новак
 • *
 • Публикации: 11
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #17 -: Ноември 23, 2009, 05:20:16 pm »
Подслаждайте с мед...не, че и там няма ментета, но пчелата дори и със захар да е подхранвана, пак прави мед.

phelipanche

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #18 -: Януари 28, 2010, 01:43:34 pm »
При меда има най много ментета. Освен това никога не подслаждайте с мед напитка с  температура над 45 градуса, защото меда губи свойствата си ( ензимите не са стабилни над тази температура)  и се образува хидроксиметил фурфурол , който сам по себе си не е канцерогенен, но метаболизирайки се в организма се покучава 5 сулфометил фурфурол, който е канцерогенен.
Що се отнася до кафявата захар, на пазара има много, но захарта пакетирана от "Мултипак" има органолептиката на истинска нерафинирана кафява захар. А това , че оцветява водата, както казват някои хора е така, но нека попрочетат малко биохимия и колоидна химия и ще си обяснят защо е така, преди да си дават "компетентното" мнение.

alexmitev

 • Новак
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #19 -: Януари 28, 2010, 06:15:40 pm »
Преди 2 години, когато още консумирах захар, направих доста мащабно проучване по темата. Във wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Brown_sugar) пише следното: \"Brown sugar is often produced by adding cane molasses to completely refined white sugar crystals\" (кафявата захар по принцип се прави от заливането на напълно рафинирана бяла захар с меласа). Т.е. по принцип кафявата захар си е менте по дефиниция (там също пише че е нормално след разтваряне във вода кристалчетата да станат бели и да се оцвети водата). По-надолу обаче пише за Natural brown sugar (натурална кафява захар) – сурова захар получена от първата кристализация на тръстиката/цвеклото. Има и снимки на двете: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Muscovadosugar.jpg/260px-Muscovadosugar.jpg

Кафявата захар на Демерара и на Крина (и двете от тръстика) претендират да са натурална кафява захар (действително на външен вид Демерара изглежда като http://en.wikipedia.org/wiki/Demerara_%28sugar%29) но съдейки по поведението им (остават бели кристалчета, не стои \"мокра\"), по-скоро излиза че са т.нар. светло-кафява захар (получена от заливането с меласа). Тогава специално се обадих в ХЕИ да изследват тази на Крина, и след доста увъртания фъфлека от там ми каза че я изследвал с... очите си!!! (от негова гледна точка тя не представлявала опасност за здравето; това ясно, но аз исках да се изследва дали е истинска или не, а не да ми каже че не е отровна!) Специално за Крина съм подавал доста жалби в КЗП: доста често \"случайно\" пропускат партида, страна на произход, дата на годност и т.н. – с 2 думи мърлячи (сега имам 1 техен ориз, на който отгоре пише произход ЕС, а долу Тайланд...). Така че от Демерара и Крина съм склонен да избера по-скоро Демерара.

Има обаче и 1 вид, който се прави от зах. цвеко, а не от тръстика: http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471  На Бизнес къща, внос от Белия, към 9лв излиза килото, тя наистина изглежда \"мокра\", сплъстява се след време и т.н., изобщо съм склонен да повярвам че това е истинска кафява захар.

Сегааа, обаче за 9лв килото човек може да си купи доста хубав мед (разбира се, не от мрежата, а от някоя баба на пазара, ако е захаросан значи е истински), което аз и правя. Т.е. най-полезното нещо на истинската захар е цената й, която те отказва да я ползваш :))))))))

Сега да обобщим, (от най-добро към най-лошо):
1. Домашен захаросан мед
2. Белгийска захар от цвекло (http://biozona.eu/index.php?main_page=product_info&products_id=471)
3. Не-захаросан мед от магазина (все пак, поне не е чиста захар, може и да има някой витмаин)
4. Тръстикова захар Демерара (http://www.nay-mag.com/product_info.php?products_id=172)
5. Тръстиков захар Крина (http://prikachi.com/users/nikolaipn/110j.jpg)
6. Чисто бяла захар
7. Подсладители (аспартам и др. боклуци) – ДОСТА по-вредни от самата захар


Надявам се това да изчерпва темата :)

P.S. Тук има доста негативна статия за Крина:
http://www.vestnikataka.com/forum/index.php?topic=22571.0;prev_next=next
(май отиват на последно 8-мо място в класацията :)
« Последна редакция: Януари 28, 2010, 06:17:24 pm от alexmitev »

John K

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
Фалшива кафява захар
« Отговор #20 -: Април 13, 2011, 10:18:03 pm »
Всички захарна тръстика, след раздробяване, преминава през серия от сита, с което се насочва сламки, бита на остатъци от захарна тръстика и дебели част от примеси.

В бульон, използвани за производството на захар се получава от първия любов, която е еквивалентна по принцип 70% от цялото съдържание на захарна тръстика сок. Тази суровина не е преминала през imbibition съединение, което се използва за измиване на влакното да се отстранят всички захароза, съдържащи се в захарна тръстика

Горната информация е намерила от Consolida Sugar Corporation
   http://www.icumsa-sugar-sellers.com
« Последна редакция: Април 13, 2011, 10:21:29 pm от John K »