В крайна сметка ?
Няма меламин във вафлите
08 април 2009 / News.dir.bg
Лабораторните резултати на вафлите, за които се твърдеше, че съдържат меламин, практически сочат липса на опасното вещество, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
От ведомството заявяват още, че не съществува риск за здравето на потребителите на вафлите по отношение на меламина, предаде БТА.
Пробите от вафлите, за които през миналата седмица от Българска национална асоциация на потребителите съобщиха, че е установено наднормено количество меламин, са били взети на 6 април от РИОКОЗ-Софийска област. Те са изпратени за анализ в акредитирана лаборатория на SGS Institut Fresenius GmbH във Фрайбург, Германия.
Получените в сряда резултати от лабораторния анализ сочат, че в изследваните проби от съответните вафли, както и в пробите от суроватъчната пудра, съдържанието на меламин е под нивото на определяне на използвания метод за анализ - 0,2 mg/kg. Нивото на циануринова киселина също е под нормата. При норма 2,5 mg/kg продукт, приета в Европейския съюз, лабораторните резултати практически сочат липса на меламин в горепосочените продукти, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Миналият петък бе съобщено, че е засечен меламин в популярна марка наши вафли. Сигналът бе подаден в РИОКОЗ в 16.30 ч. в петък. Тогава, както и сега, марката на сладкиша не беше назована, а само, че е на голям производител. В понеделник изпълнителният директор на независимата Асоциация на потребителите Богомил Николов обяви, че „концентрацията на меламин, открит в популярна марка наши вафли, не е смъртоносна и не създава опасност за живота на хората“.
Меламинът е широко използван при производство на пластмаси и продукти от тях (чинии, чаши, прибори за хранене), но е забранен за използване в хранителната промишленост. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Когато се погълне заедно с негови аналози като циануринова киселина, той може да причини увреждане на бъбреците.