Автор Тема: 3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики  (Прочетена 6446 пъти)

TiratroN

 • Новак
 • *
 • Публикации: 5
  • Профил
Имам три въпроса касаещи тематиката за измерването, а също така и за събирането на дължими суми за :
-електричество
-вода
-централно отопление
       Електричество:
Пример: Инкасаторът , при поредната си проверка на електромера се обърква и вместо едно показание вижда друго.Резултата е че вместо да дължа 20 лева за месеца, дължа 60. След като ги платя идва следващият месец. Естествено електромера показва че не дължа нищо .След като питам инкасатора \"как се процедира при тоя случай\" ми се казва следното: \"този месец няма да платиш нищо , а вероятно и следващият.Няма проблем. \"
Еми то много хубаво- аз дефакто не съм ощетен. НО...
Представяме си че отида да си платя сметката .След като настоящото показание на електромера е по-малко от предходното , по математическите закони следва че сметката която трябва да платя е с отрицателен знак. Тоест на мен трябва да ми се изплати . Защо това не се случва? Защо програмите за изчисление на касата на енергото не работят с математиката такава каквато я познаваме- с положителни и отрицателни знаци. Защо има \"НАТЪКМЯВАНЕ\" на изчисленията?

     Водата:
Пример: Минават да засекат личните водомери. В някои от апартаментите не биват намерени хора които да осигурят достъп. Проверителят записва показание като това от предходният месец . (предполагаме че този месец даденият апартамент е потребил по-голямо количество вода от това което бива записано като потребено).
Проверителят записва и показанието на общия водомер. Естествено се установява разлика ,която се разпределя между апартаментите и им се начислява в сметките.
Следващият месец хората които миналият са отсъствали, сега са си у тях и показанията им се записват. Тъй като показанието на даденият апартамент е било занижено, сега той дължи повече от колкото е потребил всъщност.Самият потребител не се ощетява, защото той заплаща само консумираното от него. А КОЙ ЩЕ ВНЕСЕ КОРЕКЦИЯ В ОБЩОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ? Кой ще върне надвзетото?

Обяснявам с цифри за да стане по ясно.
2 потребителя. Водомери на 0.Общ водомер на 0
Първи месец.Показания на водомерите:
първи потребител- 5
втори потребител - 10 (отсъства от тях.миналият месец е потребил 8)
Инкасаторът записва 5+8=13  .Общият водомер показва 15. 15-13=2 .Разпределят се между двамата.
Пари в дружеството - за 15 кубика.
Втори месец.Показания на водомеите:
Първи потребител- 10
Втори потребител - 20
Инкасаторът записва за този месец-  5+12=17. Общият водомер показва 17.Всичко е наред.
Пари в дружеството за двата месеца : (за 15 кубика) + (за 17 кубика) = (за 32 кубика)
Изразходени реално 30 кубика. (за 2 кубика) пари за банкети.

      Парно:
Преценявайки реално възможността за засичане на потребена топлоенергия считам че величините които определят това са: температура и време . (ако греша може да ме поправите, но то ще е грешка само в думите а не в мерките). Измервателните уреди отчитат температурата.Да погледнем сега ефективното използване на тази температура.
Имаме две тръби: входяща и изходяща (за апартамент)
По входящата влиза вода с температура примерно 70 градуса. Датчикът отчита малко по-ниска (понеже е по средата на радиатора, а също така при топлообмена температурата намалява) .Примерно 60 градуса. При движението си водата се охлажда още. На изхода на радиатора тя вече е 40 градуса. Приемаме това за начална точка. В този случай имаме ефективно използване на отоплението- стайният въздух охлажда радиатора и се загрява.За това си плащаме.
Идва един момент в който стайната температура става такава , че в изходната тръба на радиатора започва да изтича вода с температура 60 градуса (не че в стаята е станало 60 градуса- все пак имаме определена контактна повърхност на радиатора с която той влиза във взаимодействие със въздуха). Тоест вече почти не се охлажда а директно си заминава нататък.
Не ми е работа да знам дали топлоцентралата въобще успява да се възползва от тази гореща вода (неизстинала). Въпроса е защо трябва да плащаме и за нея.
Защото ДАТЧИКЪТ ОТЧИТА ЧЕ ИЗПОЛЗВАМЕ (ИЗПОЛЗВАМЕ) 60 ГРАДУСА ВОДА.
Всъщност ако връщащата се вода е 60 градуса ние използваме САМО 10 ГРАДУСА (входящата в примера е 70 градуса).
Къде е датчика на изхода на радиатора????
Или не е много изгодно да го има???

Ако може да дам пример за това то той е следният:
Пускаме една електрическа печка 4 киловата да грее денонощно , а ако ни стане горещо -ОТВАРЯМЕ ПРОЗОРЕЦА.
Ето това правят датчиците за топлината.

Моля за коментари.
Моля ако съм допуснал неточности да бъда коригиран.
Не претендирам за детайлност в преценките си.

bakalin

 • Младши потребител
 • **
 • Публикации: 55
  • Профил
3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики
« Отговор #1 -: Декември 10, 2007, 02:26:39 pm »
Здравей.
Хубави въпроси си задал. Ето и отговорите.
1. За Енергото: -в действителност при въвеждане на данните при оператора светва надпис\" ново показание по-малко от старо\' и той нулира, или изравнява показанието. Така сметката става 0. Найстина си ощетен защото си платил за нещо което все още не си потребил. В Общите условия е записан реда за възстановяване на надвзети суми. Затова ги ПРОЧЕТИ.
2. Това за водата е вярно на 100%.
3. Парно. Така наречените погрешно дялови разпределители са си чисто и просто термодатчици. Те започват да регистрират условни единици при превишаване на температурата на 20 градуса. Опростено казано показва колко часа се е ползвал радиатора. Защо е така - попитай ДКЕВР и Наредбата за .........
Може ли да се промени? Може. Минава се от радиална към магистрална схема на топлоподаване. Тогава загубите се поемат от ТЕЦ. Мислиш ли че това е изгодно за тях?????

mddmdd

 • Новак
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики
« Отговор #2 -: Декември 26, 2007, 11:44:58 pm »
За ВиК примера си в заблуда - изразходил си 32 - колкото си и платил - гледа се общия водомер а не 1 и 2 .Това че го е нямало и са му начислени 8 кубика не те бърка.Реално 1 вия е платил 5+1 от разпределение а 2 рия 8-1
6+9=15.Загубите се преразпределят пропорционално за изразходваната вода.
за 2 рия месец 1 -5 а 2 рия 12 общо 17.
Реално сте изразходили 32 кубика 15 +17 - показания на общия , а не 30 =10 + 20 както твърдиш .А къде забрави 2 та за разпределение? 10 +20 +2 =32 - гледа се общия  
Загубите трябва да се изяснят.Комшията ти може да краде вода , % грешки  в точността на уредите и др.
Погрешно се смята  , че ако тече водата по улиците се плаща от нас.Не премине ли през общия водомер не се плаща а е загуба за ВиК.

avitoni

 • Новак
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики
« Отговор #3 -: Декември 27, 2007, 09:56:39 am »
В отговор на прежнеят.Не бъди сигурен че не плащаш така нареченият уличен теч.Поинтересувай се как е образувана цената за м3 на ВиК дружеството и колко от цената ти са улични течове и прочие загуби.

damgar

 • Новак
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики
« Отговор #4 -: Декември 29, 2007, 10:09:40 pm »
Не коментирам казаното от Вас до момента, но  Ви предлагам да се замислите дали има случяй при който общия водомер да показва по-малко от сбора на всички други в един вход!? А нали  всички водомери са калибровани премерени, уточнени, пломбирани, включително и общият. Е тогава все някой от тях не е верен и най- вероятно това ще е имено общият. И едва ли навсякъде се краде вода от недобросъвесни съседи, което да е причина за разминаването.

mikile

 • Новак
 • *
 • Публикации: 48
  • Профил
3 въпроса за системи за измерване и тарикатски тактики
« Отговор #5 -: Ноември 29, 2008, 09:52:33 am »
Пресен пример касаещ топлофикация и Нелбо инжинеринг ООД  при който с въвеждане на данните при оператора не светва надпис\" ново показание по-малко от старо\'.
Моля обърнете внимание на следното:    
                                                              към фактура № 0013015997/31.05.2008г за аб.№133788 водомер 0420-0424
                                                              към фактура № 0013343764/30.06.2008г за аб.№133788 водомер 0424-0428
                                                              към фактура № 0013691327/31.07.2008г.за аб.№133788 водомер 0418-0422
                                                              към фактура № 0014554712/31.08.2008г.за аб.№133788 водомер 0422-0425
Към днешна дата 29.11.2008г.показанията на водомера са ми 0482 куб.м,а в последната фактура е 0428-0432.Разликата вече е 50 куб.метра.
В преходните месеци разхода ми е бил около 10 куб.м,а от м.май е занижен на 3-4 куб.метра и на всичкото отгоре за 4 месеца плащам едни и същи показания.
Живея в Люлин офиса на Топлофикация е: ул.”Ястребец”23 Б, ж.к Борово, 1680 София,на Нелбо инжинеринг е ул. \"Тинтява\" 15-17,а моят е в Люлин,което е трите крайща на София и уточняването на тези неща,ще е свързано с много разходи и загуба на време и попълване на куп документи от моя страна въпреки явната грешка от тяхна страна.Плащам по-банков път и имам и една допълнителна разходка до банката за да извадя извлечение за периода от м.май до сега.
Всичко това се случва непосредствено след промените в наредбата за топлоснабдяване.Преди това отчитането беше всеки месец и не е имало проблеми.
Ето как се променят нещата за потребителите с новата наредба,извадката е от страницата на Нелбо инжинеринг ООД.:
Таксите за услугата дялово разпределение ще се събират от Топлофикация София (2.04 лв. за партида, 4.08 лв за топлинен разпределител и/или водомер за топла вода и 6 лв. за апартаментен топломер) поради настъпилите промени с влизането в сила на Наредба за топлоснабдяване 16-334 от 24.04.2007.

Таксите за услугата дялово разпределение ще се събират от Топлофикация София (2.04 лв. за партида, 4.08 лв за топлинен разпределител и/или водомер за топла вода и 6 лв. за апартаментен топломер) поради настъпилите промени с влизането в сила на Наредба за топлоснабдяване 16-334 от 24.04.2007.

Отчет и обработка на данните ще се извършва един път след края на отоплителния сезон и ще служат за изготвяне на изравнителна сметка, по възлагане от Топлофикация. Сметките за потребено количество топлинна енергия за потребителите през месеците на отоплителния сезон ще се изчисляват въз основа на база данни от стари периоди. Необходимите актуализации ще се нанасят своевременно в базата данни.

При желание за ежемесечен отчет и обработка на данните (както сме работили до сега) е необходимо:

отново да потвърдите желанието си в писмена форма, т.е да се изготви протокол с решение от Общото събрание.
да заплатите годишната абонаментна такса за ежемесечно обслужване /отделно от събираната от Топлофикация София/ в размер на:
за топлинен разпределител - 6 лева /за отоплителен сезон/
водомер за топла вода - 10 лева /за отоплителен и неотоплителен сезон/
апартаментен топломер – 12 лева /за отоплителен сезон/.
да се погасят стари задължения (в случай, че има такива)
упълномощено лице да подпише нов договор за извършване на допълнителна услуга месечен отчет, в срок до края на 2007г.
До подписване на Договор за месечно отчитане и обработка на данните от уредите за дялово разпределение, услугата ще бъде извършвана един път в годината.
« Последна редакция: Ноември 29, 2008, 10:19:04 am от mikile »