Аз съм специалист по връзумяване на съседи!
Искам първо да кажа че климатика, който ви тормози е евтин неинверторен климатик, който или върти на максимални обороти или не върти и е монтиран без да са използвани гумени тампони за убиване на вибрациите.
Като се има в предвид и какви мърлячи ги монтират ситуацията е ясна.
Аз живея в къща и до нас построиха кооперация на която някакви хора си монтираха точно такъв климатик, какъвто описвате - супер боклук, който като работи се чува се едно компресор от тези големите дето ползват по строежите и като ремонтират улиците.
Въпреки че е на другата къща, която е на около 5 метра от нашата, като установих че щума е от този климатик и въпреки че и аз имам климатик, аз одидох да кажа на хората които не познавам, че техният климатик ми пречи и те спряха да го пускат, можеби защото и хора от самата кооперация се бяха оплаквали.
Вие след като сте съседи с тези с климатика който бучи, първо им обяснете че климатика много ви пречи и желаете мирно да разрешите проблема поради което ги молите да направят така че да не го чувате. Щом са ви отговорили така нагло както казвате, ефект от молбата ви няма да има, но вия не ги молите за втори път защото очаквате ефект, а за собствено морално успокоение, че сте опитали с добро.
Както ги молите с добро им поставете разумен срок за който биха могли да решат проблема ако желаят, за да знаете кога вече можете да пристъпите уверено към действия за защита на правата си.
Това с измерването на шума е грешен ход, понеже, те могат да направят така че шума да падне под нормата, но това да не ви е достатъчно за да се чувствате спокойно, още повече, че вече сте изнервени и доста шумове които преди не сте забелязвали вече ви дразнят.
Варянта за адвокат също не е добра идея, понеже както ми заявиха няколко нагли и бездарни адвоката, когато търсех адвокат - на тях им се плащало за правното усилие, а не за резултат
Това което е най добре да направите е да се оплачете на домоуправителя че климатика ви пречи. Според закон ли е наредба ли е за опазване на реда, съседите ви нямат право да вдигат шум от 14часа до 16 часа, както и от 20 часа до 7 часа, както и през целите почивни дни в които влизат събота и неделя и всички национални празници. Да ти кажа то едва ли ще има смисъл да пускат климатика в останалото време.
Не са ви нужни никакви събрания и гласувания с никакви проценти в този случай, понеже той не касае всички от входа, за да трябва те да се произносят кое е добре и кое не за вас.
Освен това можете да се оплачете за шума на кворталният, който сега се казва комисар, но смятам че управителя трябва да може да се справи, ако не стане с добра дума.
Според мен ако се съгласят да оправят климатика, не трябва да им давате повече от 1 седмица да оправят нещата
И понеже ще ви питат как да ги оправят не им казвайте вие, за да не излезе после че са направили каквото сте им казали, а то пак бучи. Те не са ви питали като са го слагали, въпреки че е трябвало, да не ви питат точно сега
Подходете с добро но покажете твърдаст в позицията си и не правете ненужни отстъпки за които после да съжалявате!
Както казах аз съм специалист тази свера, а и в много други и до сега никай не е можал да ми се противопостави.
Спазите ли оказанията ми спокойствието ви е гарантирано